A kávéfogyasztás jellemzői, vizsgálata, kiemelt figyelemmel a kapszulás termékekre

Bagó Szimóna (2020) A kávéfogyasztás jellemzői, vizsgálata, kiemelt figyelemmel a kapszulás termékekre. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A kávéfogyasztás jellemzői, vizsgálata, kiemelt figyelemmel a kapszulás termékekre.pdf] PDF
A kávéfogyasztás jellemzői, vizsgálata, kiemelt figyelemmel a kapszulás termékekre.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom témája a kávéfogyasztási szokások vizsgálata, kiemelten figyelembe véve a kávékapszulákat. Szakdolgozatom fő célja az volt, hogy bemutassam a napjainkban legkedveltebb kávéfajtákat, illetve a kávé történetét a kávécserjétől egészen a fogyasztásra alkalmas formájáig. Felépítését tekintve a dolgozatom első része elméleti áttekintést tartalmaz, a második fele pedig fogyasztási szokások kutatását. A bevezetésben bemutattam, hogy minek a hatására választottam ezt a témát, miért ez állt hozzám a legközelebb. A első fejezetben elmeséltem a kávé történetét, ezen belül is a felfedezését és az elterjedésének a történetét. Második fejezetben mutattam be magát a kávénövényt, különös figyelemmel az arabica és a robusta fajtát. A harmadik fejezetben a szüret, és a feldolgozás folyamatáról írtam, ebben a részben mutattam be részletesen a pörkölési eljárás folyamatát és a célját. A negyedik fejezetben a különböző kávéfőző készülékekről írtam, a kávéfőzés kezdetétől jelen levő edényektől, készülékektől kezdve a mai modern kávéfőzőkig. Ezt követően az ötödik fejezetben a kávékultúra nagy szakaszairól meséltem. A hatodik fejezetben részletesebben kitértem a kapszulákra, ezek feltalálására, és, hogy miért ilyen népszerűek manapság, illetve a kitértem ezen belül a környezetvédelemre is. Az utolsó szakirodalmi fejezetben a világ számos országának a fogyasztási szokásairól írtam, ezzel a kutatásomhoz egy átfogóbb képet kapva. A dolgozatom szakirodalmi kutatása nagyon hasznos volt számomra, mely stabil alapot szolgáltatott, hiszen ennek eredményei alapján készítettem a kutatásomat. Úgy vélem, hogy mindig fontos utánajárni egy adott termék hátterének és történetének. A szakirodalmi rész után elemeztem a saját kutatásom eredményeit. Ez egy online kérdőíves felmérés volt. Ebben a részben összesítettem a válaszadók által kapott eredményeimet, összehasonlítottam, és elemeztem. A kérdések egy részében viszonylag hasonló eredményeket kaptam, azonban voltak kérdések, amelyeknél nagyon megosztóak voltak a válaszadók. A dolgozatom elején megfogalmazott hipotéziseim alapján vizsgáltam ezt a témát. Kutatásomban vizsgáltam a válaszadók kávéfogyasztási gyakoriságát, a kávéfogyasztásnak a helyszínét, az okait, illetve a sajátos ízesítési szokásokat. Ezt követően néhány olyan jellegű kérdést tettem fel, amelyeknél szükség volt némi háttérismeretre. Ezután következtek azok a szempontok, amelyeket a kitöltők figyelembe vesznek kávévásárlásnál, illetve a válaszadók által fogyasztott kávék típusai, és az általuk használt kávéfőző készülékek. A következő kérdésekben arra kaptam választ, hogy a válaszadók mennyire tartják magukat kávéfajták terén tájékozottnak, milyen indokkal próbálnak ki új kávéfajtákat, hogyan értékelnek egyes kávémárkákat, mely kávévásárlási helyeket preferálják a leginkább. Végezetül pedig a kapszulás kávékról tettem fel kérdéseket, hogy mely márkákat ismerik, illetve hallottak-e már a kapszulákkal kapcsolatos újításokról a környezetvédelemmel kapcsolatban. Összességében megállapíthatjuk, hogy a kávé mindig nagyon meghatározó volt az emberek életében, és valószínű még nagyon sokáig az is marad.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kávé, kávéfajták, kávéfogyasztás, kávékapszula, környezetvédelem
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 19. 19:59
Utolsó módosítás: 2023. Már. 19. 19:59

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet