A sör története, bemutatása és a sörkultúra Magyarországon

Farkas Attila Tamás (2023) A sör története, bemutatása és a sörkultúra Magyarországon. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of KZ7D0J Közgazdász tanár L Portfólió és szakdolgozat F. A. T..pdf] PDF
KZ7D0J Közgazdász tanár L Portfólió és szakdolgozat F. A. T..pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)
[thumbnail of BKB_BIRALAT_FARKAS_ATTILA_MOODLE.pdf] PDF
BKB_BIRALAT_FARKAS_ATTILA_MOODLE.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (310kB)
[thumbnail of Farkas Attila bírálat.pdf] PDF
Farkas Attila bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (942kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat lehetőséget adott számomra, hogy jobban megismerjem a sörök csoportjait és sör hazai helyzetét. A személyes interjúk kapcsán több sörfőzővel is kötöttem, szóbeli megállapodást arról, hogy milyen módon fogjuk bevonni iskolánk tanulóit a sörkészítés világába. Meggyőződésem, hogy a szemléletes élményszerű megtapasztalás a jelenlegi módszerek közül a leghatékonyabb a mai diákok számára. A szakdolgozatom részeként bemutatott székesfehérvári Hübris Sörfőzdével már kialakulóban van egy megállapodás az üzemlátogatásokat illetően és személyesen is ellátogatnak hozzánk a tanév végi szakmai napokon több alkalommal és előadásokkal csigázzák fel a fiatalok kíváncsiságát. Én személyesen is fogok velük dolgozni, a dolgozatomban leírt hiányzó üzemi vendéglátás és üzemi sörkóstolók tekintetében. Valamint már az idei tanévben is szeretnék jó gyakorlati lehetőséget teremteni iskolánk diákjainak azzal, hogy ilyen helyszínen, tudják gyakorolni mindazt, amit megtanultak és reményeim szerint erőfeszítések nélkül bővül tudásuk. Mind az általam bemutatott termékkínálat, mind pedig a fogyasztók sörismerete megköveteli a sörtípusokról a tudás mélyítését a szakemberektől. Ezért nélkülözhetetlen, hogy a vendéglátó ágazatban a képzésekben mélyíteni kell a pincérek és a vendégtéri szaktechnikusok tudását a sörrel kapcsolatban. Sajnálatos módon a sör témaként nem szerepel a szakközépiskolai kimenetben, a szóbeli szakmai tételek sorában, pedig látjuk mennyire szükséges lenne. A tankönyvjegyzékben szereplő könyvekben is valószínű, hogy ezért szentelnek kevesebb figyelmet ennek az italnak. Szakdolgozati témám feldolgozása ezért nagyszerű segítséget nyújt ebben a témában számomra. A szakmai érettségi tételek kapcsán még inkább indokoltabb, hogy a sör is megjelenjen, hiszen ott a minimum 20 tétel 65 százalékában kell, hogy értékesítési témát tartalmazzon a tételsor. Én bízom abban, hogy ez az italcsoport is megerősödik, majd a törzsanyagban és ezáltal biztosabb tudással hagyják majd el az iskolapadot a frissen végzett szakemberek szerte az országban. Ez az ital is, mint a gasztronómia oly sok terméke folyamatosan megújul, ezáltal mindig újabb fogyasztókkal növeli meg sörök világának szerelmeseit Mind a személyes szakmai fejlődésem, mind pedig a szakterületem műveléséhez nagyon hasznos és értékes ez a dolgozat, melynek az elkészítése nem csak ismeretbővítés számomra, hanem élmény is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közgazdásztanár mesterképzési szak, vendéglátás-idegenforgalmi szakterület 4 féléves

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Tóth Gábor
Belső
Mesteroktató; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fajták, sör, sörfajták, sörkultúra, sörtörténet
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 19. 18:59
Utolsó módosítás: 2023. Ápr. 22. 09:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet