Fenntarthatóság és fenntartható vendéglátás

Nagy Balázs József (2023) Fenntarthatóság és fenntartható vendéglátás. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Fenntarthatóság és fenntartható vendéglátás (Nagy Balázs József).pdf] PDF
Fenntarthatóság és fenntartható vendéglátás (Nagy Balázs József).pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Nagy_Balázs_József_bírálat.pdf] PDF
Nagy_Balázs_József_bírálat.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (321kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő_NagyBJ_rendezv.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő_NagyBJ_rendezv.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (252kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája elsősorban a fenntarthatóság és a fenntartható vendéglátás. A fenntarthatóság önmagában is egy kulcsfontosságú tényező a gazdaságban, azon belül is a vendéglátásban. A fenntarthatóság egy fontos globális kihívás, amelyet fenntartható fejlődési célokkal nem csak szinten tartani, hanem akár fejleszteni is lehet. A fenntarthatóság három legfontosabb alappillére, a környezet, a gazdaság és a társadalom. A fejlődéshez ennek a három pillérnek együtt kell fejlődnie, egymásra gyakorolt hatását figyelembe vennie. A gazdaságon belül a vendéglátásnak is jelentős szerepe van fenntarthatósági szempontból. Kutatásomba olyan éttermeket, és vendéglátó egységeket szeretnék felkeresni, ahol egyértelműen fellelhető az ökológiai lábnyom tudatos csökkentése. Mivel egy igen komolyan szegmentált piacról van szó, szeretnék már jól működő, forgalmas éttermek mellett, kevésbé hírhedt, akár minimális repertoárral rendelkező vendéglátó egységeket is felkeresni. Szeretnék összképet kapni arról, hogy a szegmentáltság egyenesen arányos-e azzal, hogy a miképp működik egy vendéglátó egység, milyen tudatos fenntarthatósági törekvéseik vannak. K A piackutatásom célja, hogy több szempont alapján vizsgáljak meg néhány hazai vendéglátóegységet, és fókuszba helyezzem azt a feltevést, hogy rengeteg helyesen elvégzett cselekedet, és tudatosság áll annak a hátterében, hogy egy vendéglátóhely fenntartható legyen, és a környezetre gyakorolt hatását is minimálisra tudja csökkenteni. Kíváncsi vagyok, hogy a piac szegmentáltsága összefüggésben van-e azzal, hogy mennyire tudatosak a vendéglátóipari egységek illetékes emberei. Személy szerint régóta foglalkoztat ez a témakör, mivel a tanulmányaim jelenleg szorosan kapcsolódnak a vendéglátáshoz és olyan területen szeretnék a későbbiek folyamán is elhelyezkedni, ahol a vezetők felelősségteljesek és tudatosak a fenntarthatósági kérdésekben. Fontos kérdések, mivel a jelenbeli cselekedeteinkkel kihatással vagyunk a jövőnkre is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Fekete-Frojimovics Zsófia
Belső
egyetemi docens; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Brundtland jelentés, Felelős Gasztrohős Alapítvány, fenntartható vendéglátás, fenntarthatóság, Herman Daly
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 19. 18:24
Utolsó módosítás: 2023. Már. 19. 18:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet