Craft sörök hatása a vendéglátásra, budapesti fiatal felnőttek körében

Ordasi Dénes (2023) Craft sörök hatása a vendéglátásra, budapesti fiatal felnőttek körében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Ordasi_Dénes_Szakdolgozat.pdf] PDF
Ordasi_Dénes_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Ordasi Dénes opponensi bírálat Adorján Krisztián.pdf] PDF
Ordasi Dénes opponensi bírálat Adorján Krisztián.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (75kB)
[thumbnail of Ordasi Dénes_Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_Csulak.pdf] PDF
Ordasi Dénes_Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_Csulak.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (87kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a sör történelmét, fogyasztási szokásait kutattam széleskörben, majd ezt szűkítettem Magyarországra, a kézműves sörökre és végső soron a kézműves söröket forgalmazó vendéglátóegységekre. A legfontosabb kutatási kérdésem, hogy hogyan lehetne még több étterembe bevezetni a craft söröket Miért nem történt ez még meg, mi az ami hátráltatja a kisüzemi sörök terjedését Ezeket a kérdéseket szekunder kutatással hazai szakirodalom elemzésével kezdtem feltárni. A sör világi történelme után, Magyarország sörtörténelmét vizsgáltam, majd a sör és kézműves sör piacot. Nem kaptam váratlan eredményt Magyarországon számottevő a sör fogyasztás, és évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza egészen a honfoglalásig. Ezt követően primer kutatással vizsgáltam tovább a fent említett kérdéseket. Először egy online kérdőívet készítettem, ami feltárta a keresleti oldalt, majd egy mélyinterjút a Beerstro 14 üzletvezetőjével. Mindkettő esetben azt az eredményt kaptam, hogy érdemes hazánkban craft sörre foglalkozni, ugyanis piaca évről évre növekszik. Kereslet a budapesti fiatal felnőttek felől és a külföldi turisták felől egyaránt tapasztalható, a kínálat azonban még nem zárkózott fel e mellé. Számos kisüzem működik Magyarországon ezekből 30-at vizsgáltam, és mind a 30 ígéretesnek bizonyult, legtöbb közölük az elmúlt években növelni tudta adózott eredményét. Ez alapján érdemes őket forgalmazni. Végül összegzéssel, következtetésekkel, javaslatokkal zártam dolgozatomat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csulak Gergely
Belső
Mesteroktató; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszerfogyasztás, étterem, sör, söripar, vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 19. 18:23
Utolsó módosítás: 2023. Már. 19. 18:23

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet