A Villányi borvidék, valamint Gere Tamás és Zsolt Pincészetének bemutatása

Szabó Patricia (2023) A Villányi borvidék, valamint Gere Tamás és Zsolt Pincészetének bemutatása. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of A Villányi borvidék, valamint Gere Tamás és Zsolt Pincészetének bemutatása.pdf] PDF
A Villányi borvidék, valamint Gere Tamás és Zsolt Pincészetének bemutatása.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. November 30..

Download (1MB)
[thumbnail of SZABÓ PATRÍCIA.pdf] PDF
SZABÓ PATRÍCIA.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (230kB)
[thumbnail of 3. Szabó Patricia  Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_2022.pdf] PDF
3. Szabó Patricia Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (138kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő lap_külső_2022_Szabó Patricia.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő lap_külső_2022_Szabó Patricia.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (64kB)

Absztrakt (kivonat)

A Villányi borvidéken a kelták óta a mai napig folyamatos a bortermelés és ilyen hosszú idő alatt a borvidék hosszú utat is járt be, rengeteg történelmi esemény és betelepülő nép formálta, ám ezek mind hozzájárultak a borvidék mai hírnevéhez.A Villányi borvidéknek Magyarországon különleges szerepe van. Egyrészt elsőként itt vezették be az eredetvédelmi szabályozást és termékhierarchiát, másrészt itt építették ki az első borutat, illetve leghíresebb borát, a Villányi Francot, amely a cabernet franc szőlő borából készül, tiszta fajtaborként ezen a területen kívül csak Franciaországban és Chilében termesztik.Kutatásom során, minél jobban megismertem a Villányi borvidéket és egyre több információt tudtam meg róla, annál inkább kibontakozott előttem, hogy milyen különleges is ez a terület, és szerintem az egyik különlegességét a földrajzi adottságain túl, az adja, hogy a borászatok elsődlegesen nem versengenek egymással, hanem egymás támogatásával és az összefogásukkal fektették le az alapokat, kialakítva ezzel a borvidék hírnevét. Azt gondolom, hogy az út, amit a Villányi borvidék bejárt, például szolgálhat más borvidékeknek, akik szeretnék újrapozicionálni magukat a borászati piacon.Gere Tamás és Zsolt pincészete remekül mutatja az egész borvidék tulajdonságait is. Egyrészt a színes termékpalettájuk egyaránt igaz a pincészetre és a borvidékre is, hiszen a területen sok fajta szőlőt termesztenek, vöröseket és fehéreket egyaránt kitűnő minőségben, ami viszonylag ritka jelenségnek számít. Másrészt az oda látogató vendégekre is igaz ez a színes paletta, mind korban, családi állapotban, vagy jövedelem alapján, de Villány és a pincészet is egyaránt alkalmas arra, hogy ezt a sokszínű közönséget kiszolgálja.A pincészet kiváló példaként szolgálhat gyermekcipőben járó, vagy fejlődni kívánó borászatok számára, hiszen munkám során kiderítettem, hogy az indulástól milyen nagyobb fejlesztéseket eszközöltek, ezeket a fejlesztéseket mi indokolta, illetve betekintést nyerhettem, hogy hogyan aknázzák ki a kínálkozó lehetőségeket, valamint hogyan kezelik a krízishelyzeteket.Volt szerencsém interjút készíteni Gere-Schopper Évával és Szentiványi Diánával a Diófa Panzióban, ahol személyesen is betekintést nyerhettem a borászat életébe, amit nagyon élveztem, mert Villány egy nagyon szép és nyugodt város, de ezek a jelzők igazak a panzióra is, mikor az interjúról képeztem a leiratot, akkor is hallottam a felvételen a madárcsicsergést, ami szerintem tökéletesen lefesti azt a vidékies, családias hangulatot, amit ott tapasztaltam.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: borászat, Gere Tamás és Zsolt pincészete, magyarországi borvidékek, Villány, Villányi borvidék
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 19. 18:23
Utolsó módosítás: 2023. Már. 19. 18:23

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet