Turizmus és biztonság: Turistákat érő inzultusok Budapesten

Sándor Viktor (2023) Turizmus és biztonság: Turistákat érő inzultusok Budapesten. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Sándor_Viktor_Szakdolgozat.pdf] PDF
Sándor_Viktor_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of SÁNDOR_VIKTOR_OPPONENSI_RNÉ_DR_DROTÁR_NIKOLETT.pdf] PDF
SÁNDOR_VIKTOR_OPPONENSI_RNÉ_DR_DROTÁR_NIKOLETT.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (255kB)
[thumbnail of SÁNDOR VIKTOR.pdf] PDF
SÁNDOR VIKTOR.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (200kB)

Absztrakt (kivonat)

Budapest kiemelkedő szerepe a magyarországi turizmusban megkérdőjelezhetetlen. A nemzetközi turizmusban az országunkról kialakult imázsra Budapest gyakorolja a legnagyobb hatást, mivel a város lényegében elkerülhetetlen a turista szempontjából. Hiába más a célpontja, akár egy vidéki város, akár a Balaton, a turista az esetek többségében Budapestre érkezik, az első és egyben legfontosabb benyomások nagyrészt a fővárosban történnek. Az országimázsnak hatalmas szerepe van a külföldi turistaérkezések alakulásában, így a magyar turizmus iparág, ezáltal a nemzetgazdaság alakulásában is. Mivel a turizmus hozzájárulása a hazai GDP-hez a 10,7%-ot, a nemzetgazdasági foglalkoztatottság pedig a 13,2%-ot is elérte a járványt megelőző időben, ezért elengedhetetlen, hogy a turisztikai szolgáltatók, a hatóságok és az őket körülvevő környezet pozitív képet keltsen a turisták szemében (MTÜ, s.a.). Sajnos ez nem minden esetben történik így. Ámbár Budapest biztonságos desztinációnak számít, hallani olyan esetekről, mikor a turisták valamilyen átverés áldozatai lesznek, ami akár egy életre megbélyegzi Budapestet a szemükben, ezáltal beindítva azt a láncreakciót, hogy hiába egy turistával történt az abúzus, amint híre megy az ismerősei körében, turisták ezreit is elveszíthetjük. Kutatásom célja, hogy feltárjam a turistákat érő tipikus -kizárólag- megtévesztési, kizsákmányolási módszereket Budapesten, valamint megoldásokat találni minden olyan turista-csapdára, amelyeknél az általános és alapvető intézkedéseknél több kell ahhoz, hogy a lehető legjobban minimalizáljuk az előfordulásuk valószínűségét.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Hanusz Árpád
Belső
óraadó tanár; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: biztonság, Budapest, csalás, fogyasztóvédelem, kizsákmányolás, kockázat, megkárosítás, megtévesztés, scam, turizmusbiztonság, túlszámlázás, veszély
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 19. 18:21
Utolsó módosítás: 2023. Már. 19. 18:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet