A Balaton Sound Fesztivál szálláshely lehetőségeinek elemzése

Mihályi Amanda Noémi (2023) A Balaton Sound Fesztivál szálláshely lehetőségeinek elemzése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Mihályi_Amanda_Noémi_szakdolgozat.pdf] PDF
Mihályi_Amanda_Noémi_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (5MB)
[thumbnail of mihályi_amanda_Noémi_opponens_mokusne_palfi_andrea.pdf] PDF
mihályi_amanda_Noémi_opponens_mokusne_palfi_andrea.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (246kB)
[thumbnail of Mihályi_Amanda_Noémi_konzulens_szeidl.pdf] PDF
Mihályi_Amanda_Noémi_konzulens_szeidl.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (244kB)

Absztrakt (kivonat)

A feltérképezésem alapjául szolgáló Balaton Sound Fesztivál megrendezésére 2007 óta minden évben - általában júliusban- kerül sor, Zamárdi városában. Ez alól kivételnek számított a COVID-19 időszaka, de idén 2022-ben már ismét tömegek vehettek részt ezen a nemzetközi jelentőségű, igen színvonalas rendezvényen. A fesztivál a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. rendezvényei közé tartozik és 2013-ban nyerte el a European Festival Awards kitüntetését, ahol a legjobb közepes méretű fesztiválnak bizonyult. Jelen kutatás elsődleges célja a Balaton Sound Fesztivál látogatóinak elszállásolási lehetőségeinek vizsgálata. Szeretném feltárni a résztvevők választásainak okait, illetve tájékozottságuk mértékét az elérhető opciókkal kapcsolatban. A fentiek alapján a kutatás elsődleges kérdései a következők: Mi jellemzi a szálláshely kínálatot a fesztivál időszakára és milyen arányban választják őket a fesztiválozók Hogyan változik a fesztivál környező településein a fesztivál ideje alatt a szálláshelyek foglaltsága Vannak-e jelenlegi fejlesztések a szálláshely-szolgáltatások tekintetében Választásom azért esett egy ilyen magas kategóriájú programra, mert véleményem szerint elképesztő precizitást igényel a hazai legnagyobb fesztiválok egyikének lebonyolításakor a rendezvényszervezés megannyi ágazatát összehangolni. Egy ekkora horderővel bíró eseménysorozat rengeteg vizsgálandó témakört foglal magában, köztük az általam választott szálláshely szolgáltatásokat és azzal kapcsolatos tevékenységeket, illetve lehetőségeket is. A kutatással teljesebb képet kaphatunk hazai viszonylatban a turisztika egyik jelentős, és az évek folyamán egyre jelentősebb ágazatáról, a fesztiválturizmusról, azon belül is a Balaton Sound nyújtotta szolgáltatásokról. A kutatási módszerekben rejtőzhet az a potenciál, hogy további specifikusabb és részletesebb vizsgálódási alternatívákat tárnak elénk, ezzel segítve munkámat. Megismerhetjük továbbá a „fogyasztók” igényeit, illetve preferenciáit, ez pedig előmozdíthatja a fejlődést, új lehetőségek és ötletek kiaknázását, melyekből a szakma szerencsés esetben előnyt kovácsolhat. Az olvasó kétféle kutatási módszerrel találkozhat a szakdolgozatban: egy fesztiválozók által kitöltött online kérdőívvel, illetve 6 szálláshely szolgáltatóval készített interjú összegzésével.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szeidl Klaudia
Belső
egyetemi adjunktus; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Balaton, Balaton Sound Fesztivál, desztináció-elemzés, fesztivál, kereskedelmi szálláshelyek, szálláshely-szolgáltatás, turisztikai desztináció, turisztikai teljesítmény mérése
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 18. 15:37
Utolsó módosítás: 2023. Már. 18. 15:37

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet