Zöld utak a vendéglátásban

Molnár Leila (2023) Zöld utak a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Zöld utak a vendéglátásban_Molnár Leila_GUXS8W.pdf] PDF
Zöld utak a vendéglátásban_Molnár Leila_GUXS8W.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_2022 Molnár Leila.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_2022 Molnár Leila.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (142kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő lapMolnárBGE.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő lapMolnárBGE.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (145kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom fő témája a fenntartható vendéglátás, valamint az ehhez való vendéglátói és fogyasztói hozzáállás.Kutatásom célja, hogy felmérje, milyen módszereket alkalmaznak a vendéglátóhelyek a fenntartható működés érdekében, illetve, hogy gazdasági szempontból megéri-e fenntarthatóan működniük. Célom továbbá feltérképezni, hogy a fogyasztók hogyan viszonyulnak a fenntartható vendéglátáshoz a választásuk során, és hogy hajlandóságot mutatnak-e többet fizetni egy fenntartható, környezetbarát termékért/szolgáltatásért. Kutatásom során kvantitatív primer kutatással (online kérdőív) mértem fel a fogyasztói szokásokat, attitűdöt, és kvalitatív primer kutatással (mélyinterjú) a vendéglátói hozzáállást és tapasztalatokat. A dolgozatomban ezen kívül bemutatom a fenntarthatóságot általában, a vendéglátás áruforgalmi folyamatában felmerülő fenntarthatósági problémákat és ezek lehetséges megoldásait, törvényi és hatósági szabályozásokat, melyek elősegítik a fenntartható működést, valamint a külföldi és hazai vendéglátói \"zöld mozgalom\" meghatározó szereplőit. A kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a vezetők, valamint a fogyasztók is inkább a gazdasági szempontokat helyezik előtérbe a fenntarthatósággal szemben, és mivel a környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat költségesebbnek tartják, ezek általában nem élveznek prioritást sem a választás, sem a munkaszervezés és vezetés során. Azonban mind fogyasztói, mind vendéglátói szemszögből nézve egyre nagyobb a nyitottság, megfelelő gazdasági körülmények között még inkább érvényesülhet a fenntarthatóság.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lovasné Avató Judit
Belső
főiskolai docens; Üzleti Elemzés Módszertan Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntartható fenntarthatóság, fenntartható fogyasztás, fenntartható vendéglátás, fenntarthatóság, környezettudatos fogyasztás, környezettudatos vendéglátás, környezettudatosság, környezetvédelem, zöld vendéglátás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 18. 15:36
Utolsó módosítás: 2023. Már. 18. 15:36

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet