Molnár Leila (2023) Zöld utak a vendéglátásban. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Zöld utak a vendéglátásban_Molnár Leila_GUXS8W.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (3MB) |
|
PDF
Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_2022 Molnár Leila.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (142kB) |
|
PDF
Szakdolgozat értékelő lapMolnárBGE.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (145kB) |
Absztrakt (kivonat)
Dolgozatom fő témája a fenntartható vendéglátás, valamint az ehhez való vendéglátói és fogyasztói hozzáállás.Kutatásom célja, hogy felmérje, milyen módszereket alkalmaznak a vendéglátóhelyek a fenntartható működés érdekében, illetve, hogy gazdasági szempontból megéri-e fenntarthatóan működniük. Célom továbbá feltérképezni, hogy a fogyasztók hogyan viszonyulnak a fenntartható vendéglátáshoz a választásuk során, és hogy hajlandóságot mutatnak-e többet fizetni egy fenntartható, környezetbarát termékért/szolgáltatásért. Kutatásom során kvantitatív primer kutatással (online kérdőív) mértem fel a fogyasztói szokásokat, attitűdöt, és kvalitatív primer kutatással (mélyinterjú) a vendéglátói hozzáállást és tapasztalatokat. A dolgozatomban ezen kívül bemutatom a fenntarthatóságot általában, a vendéglátás áruforgalmi folyamatában felmerülő fenntarthatósági problémákat és ezek lehetséges megoldásait, törvényi és hatósági szabályozásokat, melyek elősegítik a fenntartható működést, valamint a külföldi és hazai vendéglátói \"zöld mozgalom\" meghatározó szereplőit. A kutatásom során arra a következtetésre jutottam, hogy a vezetők, valamint a fogyasztók is inkább a gazdasági szempontokat helyezik előtérbe a fenntarthatósággal szemben, és mivel a környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat költségesebbnek tartják, ezek általában nem élveznek prioritást sem a választás, sem a munkaszervezés és vezetés során. Azonban mind fogyasztói, mind vendéglátói szemszögből nézve egyre nagyobb a nyitottság, megfelelő gazdasági körülmények között még inkább érvényesülhet a fenntarthatóság.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | fenntartható fenntarthatóság, fenntartható fogyasztás, fenntartható vendéglátás, fenntarthatóság, környezettudatos fogyasztás, környezettudatos vendéglátás, környezettudatosság, környezetvédelem, zöld vendéglátás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Már. 18. 15:36 |
Utolsó módosítás: | 2023. Már. 18. 15:36 |
Actions (login required)
Tétel nézet |