A fermentálás és a fermentált élelmiszerek szerepe a gasztronómiában

Mederiová Fanni (2023) A fermentálás és a fermentált élelmiszerek szerepe a gasztronómiában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Mederiová Fanni_JB1491.pdf] PDF
Szakdolgozat_Mederiová Fanni_JB1491.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Mederiová Fanni_Szakdolgozat értékelő lap_külső_2022.pdf] PDF
Mederiová Fanni_Szakdolgozat értékelő lap_külső_2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (99kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő lap_Medeirova Fanni_2022.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő lap_Medeirova Fanni_2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (83kB)

Absztrakt (kivonat)

A fermentálási folyamat és a fermentált élelmiszerek előállításuk és fogyasztásuk több ezeréves múltra tekint vissza, mint ahogyan a korai bizonyítékokkal is alátámasztva, az árpa sörré, a szőlőből borrá történő alkoholos erjedése. Azonban ez az említhető példák közül igen töredéke. Az elmúlt két évtizedben bár igen feltűnő népszerűségnek örvendtek azonban még máig is számos félreértéshez és kérdéshez vezetnek. Mint például, mit jelent maga az erjedés A fermentált élelmiszerek feltétlenül tartalmaznak élő mikroorganizmusokat Az erjesztett élelmiszerek egyenlők a probiotikus ételekkel A fermentált élelmiszerek jótékony hatással vannak az egészségre, és ha igen, hogyan Sokan nincsennek tisztában azzal sem, hogy az élelmiszerek, amelyeket feltehetően rendszerességgel fogyasztanak, vásárolnak szintén a fermentálásnak köszönhető tehetik meg. A szakdolgozat fő fókuszában fermentálási folyamat bemutatás, valamint e folyamat útján alkotott leismertebb élelmiszerek jellemzése. Mivel a fermentálási folyamatot számos étel ital készítéséhez alkalmazható a szakdolgozatomban az ételeknél betöltött szerepét vizsgáltam. Hiszen maga a legismertebb fermentálás útján készített bor, sör és egyéb alkoholos erjesztéssel készült italok, külön-külön szakdolgozati támákként is megállják a helyüket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fermentálás, fermentált élelmiszerek, fermentált tejtermékek, fermentált zöldségek, gasztronómia trend, kovász
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 18. 15:36
Utolsó módosítás: 2023. Már. 18. 15:36

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet