Mederiová Fanni (2023) A fermentálás és a fermentált élelmiszerek szerepe a gasztronómiában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Szakdolgozat_Mederiová Fanni_JB1491.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (2MB) |
|
PDF
Mederiová Fanni_Szakdolgozat értékelő lap_külső_2022.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (99kB) |
|
PDF
Szakdolgozat értékelő lap_Medeirova Fanni_2022.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (83kB) |
Absztrakt (kivonat)
A fermentálási folyamat és a fermentált élelmiszerek előállításuk és fogyasztásuk több ezeréves múltra tekint vissza, mint ahogyan a korai bizonyítékokkal is alátámasztva, az árpa sörré, a szőlőből borrá történő alkoholos erjedése. Azonban ez az említhető példák közül igen töredéke. Az elmúlt két évtizedben bár igen feltűnő népszerűségnek örvendtek azonban még máig is számos félreértéshez és kérdéshez vezetnek. Mint például, mit jelent maga az erjedés A fermentált élelmiszerek feltétlenül tartalmaznak élő mikroorganizmusokat Az erjesztett élelmiszerek egyenlők a probiotikus ételekkel A fermentált élelmiszerek jótékony hatással vannak az egészségre, és ha igen, hogyan Sokan nincsennek tisztában azzal sem, hogy az élelmiszerek, amelyeket feltehetően rendszerességgel fogyasztanak, vásárolnak szintén a fermentálásnak köszönhető tehetik meg. A szakdolgozat fő fókuszában fermentálási folyamat bemutatás, valamint e folyamat útján alkotott leismertebb élelmiszerek jellemzése. Mivel a fermentálási folyamatot számos étel ital készítéséhez alkalmazható a szakdolgozatomban az ételeknél betöltött szerepét vizsgáltam. Hiszen maga a legismertebb fermentálás útján készített bor, sör és egyéb alkoholos erjesztéssel készült italok, külön-külön szakdolgozati támákként is megállják a helyüket.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | fermentálás, fermentált élelmiszerek, fermentált tejtermékek, fermentált zöldségek, gasztronómia trend, kovász |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Már. 18. 15:36 |
Utolsó módosítás: | 2023. Már. 18. 15:36 |
Actions (login required)
Tétel nézet |