Élet inzulinrezisztensként, avagy a házon kívüli étkezés okozta kihívások kezelése speciális élethelyzetben

Kiss Zsanett (2023) Élet inzulinrezisztensként, avagy a házon kívüli étkezés okozta kihívások kezelése speciális élethelyzetben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (9MB)
[thumbnail of Kiss Zsanett_b.pdf] PDF
Kiss Zsanett_b.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (138kB)
[thumbnail of külső_bírálat_Kiss_Zsanett.pdf] PDF
külső_bírálat_Kiss_Zsanett.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom fő témája az inzulinrezisztencia, azon belül is a betegség miatt speciális életmóddal élő emberek táplálkozása és a házon kívüli étkezéssel kapcsolatos nehézségek feltárása. Kutatómunkámat az étkezési és étterembe járási szokásokról és a vele járó kihívások vizsgálatával végeztem Budapestre és agglomerációjára szűkítve. Célom a speciális élethelyzet által kialakult problémák feltérképezése és a házon kívüli étkezés okozta kellemetlenségek felmérése volt. Két éve diagnosztizált inzulinrezisztencia betegségem miatt személyes kötődésem van a témához, hisz én is találkozom nehézségekkel és egyre nagyobb kihívásokkal találom szemben magam betegségem miatt egy-egy étteremben való étkezés során. A mai rohanó világban fontosnak tartom ezt a témát, hisz annak ellenére, hogy egyre több diagnosztizált cukorbeteg és inzulinrezisztens él a világban, a környezetünk nincs kellőképpen felkészülve az ilyen betegséggel élők speciális élethelyzetéből adódó kihívásainak kezelésére. Kutatásom során három – a kérdőívem kitöltői által leggyakrabban javasolt – budapesti és környékbeli étterem kínálatát is figyelembe vettem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Gódor-Kacsándi Anna
Belső
tudományos munkatárs; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: életmód, étkezés, étterem, inzulinrezisztencia, táplálkozás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 18. 15:36
Utolsó módosítás: 2023. Már. 18. 15:36

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet