A hazai mézpiac kihívásai, különös tekintettel az akácméz termelésére

Gálné Török Tímea (2023) A hazai mézpiac kihívásai, különös tekintettel az akácméz termelésére. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Gálné Török Tímea_FY88RL_A hazai mézpiac kihívásai, különös tekintettel az akácméz termelésére_2022.pdf] PDF
Gálné Török Tímea_FY88RL_A hazai mézpiac kihívásai, különös tekintettel az akácméz termelésére_2022.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Gálné Török Tímea k.pdf] PDF
Gálné Török Tímea k.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (72kB)
[thumbnail of Gálné Török értékelés.pdf] PDF
Gálné Török értékelés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (234kB)

Absztrakt (kivonat)

A méhek és más beporzók gazdasági és környezeti jelentősége vitathatatlan. A méhek által termelt méz keresett árucikk a piacon, ezáltal számos gazdálkodó számára nyújt megélhetést. Az elmúlt évtizedben jelentős változások történtek Európa mézpiacán. A változó környezeti feltételek és a behurcolt betegségek tovább nehezítik a méhészek munkáját. Szakdolgozatomban célul tűztem ki a hazai méhészeti ágazat, azon belül pedig az akácméz piacának vizsgálatát. Céljaim eléréséhez primer és szekunder kutatást egyaránt végeztem. A hazai és nemzetközi méztermelésre és kereskedelemre vonatkozó statisztikai adatok elemzése alapján megállapítható, hogy a világ méztermelése növekvő tendenciát mutat. Az európai és a hazai méztermelést az elmúlt évtizedben jelentős fluktuáció jellemezte. Az EU méztermelése nem képes fedezni a szükségletet. Az import méz jelentős része Ukrajnából és Kínából származik. Az olcsó import mézzel nehezen veszik fel a versenyt az európai termelők, ezáltal csökken az ágazat versenyképessége. Az akácméz az egyik legjelentősebb hazai fajtaméz, melyet magas fogyasztói ár jellemez. A primer kutatás keretében megvalósult interjúk és kérdőív eredményei megerősítik a statisztikai adatok elemzéséből származó eredményeket. Ezek alapján a hazai mézpiacra növekvő koncentráció jellemző és a hazai termelők nagymértékben kitettek a nemzetközi piacoknak, a hazai felvásárlóknak. A jövőben a méhészeti ágazatban is - a különböző gazdasági és környezeti kihívásoknak való megfelelés érdekében - nagyon fontos a nemzetközi összefogás, a különböző Uniós és hazai támogatási programok folytatása. A hazai mézfogyasztást ösztönözni, a mézhamisítás elleni küzdelmet folytatni kell.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Kereskedelem Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Kereskedelem és marketing

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kulcsar Janosné
Belső
óraadó tanár; Kereskedelem Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Akácméz, interjú, kereskedelem, méhészet, Mézpiac, statisztika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 18. 11:37
Utolsó módosítás: 2023. Már. 18. 11:37

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet