Vendéglátó rendezvény hagyományos és „mentes” ételkínálatának összehasonlítása a fenntarthatóság szempontjai alapján

Gurmai Gyula (2023) Vendéglátó rendezvény hagyományos és „mentes” ételkínálatának összehasonlítása a fenntarthatóság szempontjai alapján. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of szakdolgozat_20221126.pdf] PDF
szakdolgozat_20221126.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Gurmai Gyula_Szakdolgozat értékelő lap_külső_2022.pdf] PDF
Gurmai Gyula_Szakdolgozat értékelő lap_külső_2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (135kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő lap_Gurmai Gyula_2022.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő lap_Gurmai Gyula_2022.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (79kB)

Absztrakt (kivonat)

A vendéglátás területén a magas elvárásoknak köszönhetően a vállalkozások irányába minden évszakban és az év minden időszakában szükség van szinte minden alapanyagra, hiába gyengébb minőségű a hosszú szállítás miatt. Eredményül mivel hazánkban elég erős a szezonalitás a növények termésében, azokban az időszakokban, amikor nincs hazai termés, az import alapanyagokat kell felhasználni. Ezen a ponton pedig láthatjuk, hogy a vendéglátás környezeti terhelése mennyire összefonódik mind a szállítmányozási ipar a maga fuvarozási kibocsátásával és a mezőgazdaság a teljes termesztési folyamatával. Az élelmiszerkilométer segítségével nagyságrendekben is könnyen tudjuk mérni az élelmiszerhez kapcsolódó megtett távolságot és ezzel hozzávetőlegesen meg tudjuk állapítani a hozzá kapcsolódó CO2 kibocsátást.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Lugasi Andrea
Belső
főiskolai tanár; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: élelmiszer, élelmiszer kilométer, ételallergia, fenntarthatóság, rendezvény(ek)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 18. 11:36
Utolsó módosítás: 2023. Már. 18. 11:36

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet