Higiéniai szabályok betartásának vizsgálata vendéglátói egység esetében

Chami Fatime (2023) Higiéniai szabályok betartásának vizsgálata vendéglátói egység esetében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Higiéniai szabályok betartásának vizsgálata vendéglátói egység esetében.pdf] PDF
Higiéniai szabályok betartásának vizsgálata vendéglátói egység esetében.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of Szakdolgozat Chami Fatime_feltölt.pdf] PDF
Szakdolgozat Chami Fatime_feltölt.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (110kB)
[thumbnail of Chami Fatime külső értékelés.pdf] PDF
Chami Fatime külső értékelés.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (82kB)

Absztrakt (kivonat)

A vendéglátás speciális eleme az étel és italkínálat struktúrájának kialakítása, amely a modern kor igényeihez alkalmazkodva egyre komolyabb odafigyelést, a higiéniai szabályok szigorú és következetes betartását várja el az ágazat szereplői részéről. A nemzetközi és nemzeti szabványok, előírások rendszerének alapvető célja a fogyasztók, a vendégek egészségének védelme, a biztonságos és kulturált körülmények között történő előállítási folyamatok, illetve a fogyasztás higiénés körülményeinek biztosítása. Munkám során a vendéglátás aktuális trendjeinek ismertetését követően bemutatom a hazai és nemzetközi jogszabályi környezet és törvényi háttér meghatározó tényezőit. Napjaink szinte minden embert érintő aktualitása, a COVID- 19 koronavírus járvány további hangsúlyt ad a higiénia folyamatos fejlesztésére irányuló törekvéseknek, alátámasztja azok szükségszerűségét. Dolgozatom második szakaszában a pandémia vendéglátás ágazatra gyakorolt hatását vizsgálom a rendelkezésre álló statisztikai adatok ismertetésén és elemzésén keresztül. A vendéglátás folyamatainak higiéniai követelményeinek bemutatását követően rávilágítok azokra a specifikumokra, amelyek a világjárvány miatt, illetve annak hatására változásokat idéztek elő a folyamatokban. Önálló gyakorlati kutatás keretén belül vizsgálom, hogy a vendéglátás szektor szereplői körében milyen attitűdök és vélemények alakultak ki a személyi higiéniával kapcsolatos elvárások terén. Vizsgálom továbbá, hogy az egységeket működtetők milyen óvintézkedéseket vezettek be, vagy terveznek bevezetni annak érdekében, hogy a fogyasztók, vendégek egészsége és biztonsága tovább növekedjen. A gyakorlati kutatás keretén belül önálló kérdőíves megkérdezéssel keresem meg az ágazat potenciális fogyasztóit, amelynek során az ő aspektusaikat veszem górcső alá. Vizsgálom, milyen higiéniai és élelmiszerbiztonsági elvárásokkal lennének elégedettek a közeljövőben, illetve milyen intézkedésekben bízva látják azok megvalósulását a járvány leküzdését követő időszak során.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Magyarné Dr. Horváth Kinga
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: étterem, higiénia, koronavírus-járvány (COVID-19), vendéglátás, vendéglátóipar
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 17. 15:12
Utolsó módosítás: 2023. Már. 17. 15:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet