Chami Fatime (2023) Higiéniai szabályok betartásának vizsgálata vendéglátói egység esetében. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Higiéniai szabályok betartásának vizsgálata vendéglátói egység esetében.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (3MB) |
|
PDF
Szakdolgozat Chami Fatime_feltölt.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (110kB) |
|
PDF
Chami Fatime külső értékelés.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (82kB) |
Absztrakt (kivonat)
A vendéglátás speciális eleme az étel és italkínálat struktúrájának kialakítása, amely a modern kor igényeihez alkalmazkodva egyre komolyabb odafigyelést, a higiéniai szabályok szigorú és következetes betartását várja el az ágazat szereplői részéről. A nemzetközi és nemzeti szabványok, előírások rendszerének alapvető célja a fogyasztók, a vendégek egészségének védelme, a biztonságos és kulturált körülmények között történő előállítási folyamatok, illetve a fogyasztás higiénés körülményeinek biztosítása. Munkám során a vendéglátás aktuális trendjeinek ismertetését követően bemutatom a hazai és nemzetközi jogszabályi környezet és törvényi háttér meghatározó tényezőit. Napjaink szinte minden embert érintő aktualitása, a COVID- 19 koronavírus járvány további hangsúlyt ad a higiénia folyamatos fejlesztésére irányuló törekvéseknek, alátámasztja azok szükségszerűségét. Dolgozatom második szakaszában a pandémia vendéglátás ágazatra gyakorolt hatását vizsgálom a rendelkezésre álló statisztikai adatok ismertetésén és elemzésén keresztül. A vendéglátás folyamatainak higiéniai követelményeinek bemutatását követően rávilágítok azokra a specifikumokra, amelyek a világjárvány miatt, illetve annak hatására változásokat idéztek elő a folyamatokban. Önálló gyakorlati kutatás keretén belül vizsgálom, hogy a vendéglátás szektor szereplői körében milyen attitűdök és vélemények alakultak ki a személyi higiéniával kapcsolatos elvárások terén. Vizsgálom továbbá, hogy az egységeket működtetők milyen óvintézkedéseket vezettek be, vagy terveznek bevezetni annak érdekében, hogy a fogyasztók, vendégek egészsége és biztonsága tovább növekedjen. A gyakorlati kutatás keretén belül önálló kérdőíves megkérdezéssel keresem meg az ágazat potenciális fogyasztóit, amelynek során az ő aspektusaikat veszem górcső alá. Vizsgálom, milyen higiéniai és élelmiszerbiztonsági elvárásokkal lennének elégedettek a közeljövőben, illetve milyen intézkedésekben bízva látják azok megvalósulását a járvány leküzdését követő időszak során.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | étterem, higiénia, koronavírus-járvány (COVID-19), vendéglátás, vendéglátóipar |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Már. 17. 15:12 |
Utolsó módosítás: | 2023. Már. 17. 15:12 |
Actions (login required)
Tétel nézet |