Az online térben történő oktatás nehézségeinek és az oktatók digitális kompetenciáinak összehasonlító elemzése a BIG és METU intézményekben

Brogyanecz Gábor (2023) Az online térben történő oktatás nehézségeinek és az oktatók digitális kompetenciáinak összehasonlító elemzése a BIG és METU intézményekben. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Brogyanecz Gábor U5J7E9 Szakdolgozat.pdf] PDF
Brogyanecz Gábor U5J7E9 Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (6MB)
[thumbnail of Brogyanecz Gábor bírálat Keszei Barbara.pdf] PDF
Brogyanecz Gábor bírálat Keszei Barbara.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (1MB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelőlap Brogyanecz Gábor.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelőlap Brogyanecz Gábor.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (267kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a fókusz a digitális kompetenciákon, az IKT eszközök oktatásban betöltött szerepén, stratégiai fontosságán és legfőképpen a hazai helyzetén van. A dolgozat során kutatom az ehhez kapcsolódó – EU-s, illetve hazai – célkitűzéseket, illetve azt, hogy ezeknek a célkitűzéseknek mennyire van realitása, mennyiben követi le a valós helyzet. Ehhez szorosan kapcsolódik a pandémia okán kényszerűen távoktatásra való átállás, amely rávilágított arra, hogy komoly hiányosságok tapasztalhatók a digitális kompetenciák, oktatási módszerek és a szükséges infrastruktúra terén. A problémákat tehát véleményem szerint nem a pandémia okozta, csupán ezáltal vált láthatóvá, hogy a hazai oktatás szereplői nem rendelkeztek azzal a tudással, ismeretekkel, eszközökkel és támogatással, amelynek már évtizedes távlatban meg kellett volna lennie és amely gördülékenyebbé, problémamentesebbé tehette volna a főképpen az alap- és középfokú képzéseknél több egyéb szempontból nem szerencsés távoktatási formát. Vizsgálom az online oktatás során alkalmazott digitális, főképpen kooperatív eszközöket, módszereket az érintett felek, a tanulók, a tanárok, az intézmény vezetői szemszögéből. A kutatásom fő célja, hogy megvizsgáljam és ezáltal egy átfogóbb képet kapjak az online térben történő oktatás nehézségeiről, előnyeiről, széleskörű és immár több éves tapasztalatok összegyűjtésével mind a szekunder, mind a primer forrásokból. Mindezek összevetésével, elemzésével az összegzésben fejlesztési javaslatokat teszek nem csupán az online, hanem a jelenléti oktatásra vonatkozóan is, melyek azok a pozitív hatások, eszközök, technikák, amelyek az online oktatással terjedtek el igazán, de érdemes lehet ezeket a jelenléti oktatásban is alkalmazni. A primer kutatásnál a BIG és METU intézményeket vizsgálom összehasonlító elemzéssel, a célom, hogy rávilágítsak a különböző intézmények különböző képzési formáinak a különbözőségeiről ugyanazon adott szituációban. Végzek kvantitatív kutatást egy-egy külön kérdőívvel és mindkét intézménynél, amely a tanárok és a diákok szemszögéből is nyújt egy kevésbé precíz, de nagyobb volumenű alapot a következtetések levonásához. Emellett készítek egy-egy mélyinterjút mindkét intézmény egy-egy vezetői tisztséget betöltő személyével, amely abba nyújt betekintést, hogy az iskola hogyan élte meg az online oktatásra való átállást több szempontból tekintve, többek között mik a tapasztalatai az oktatók digitális kompetenciával kapcsolatban, milyen nehézségek voltak tapasztalhatók, mikben lát fejlődést vagy fejlesztési lehetőséget.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Pedagógia Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Tanári

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Popcsa Anna Mária
Belső
Mesteroktató; Pedagógia Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitális kompetenciák, innováció, jövő oktatása, online oktatás, pandémia
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 17. 13:54
Utolsó módosítás: 2023. Már. 17. 13:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet