A pálinka felhasználásának lehetőségei a csúcsgasztronómia italkínálatában

Berecz Panna Viola (2023) A pálinka felhasználásának lehetőségei a csúcsgasztronómia italkínálatában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Berecz_Panna_A pálinka felhasználásának lehetőségei a csúcsgasztronómia italkínálatában­_.pdf] PDF
Berecz_Panna_A pálinka felhasználásának lehetőségei a csúcsgasztronómia italkínálatában­_.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (960kB)
[thumbnail of Berecz Panna opponensi bírálat Adorján Krisztián.pdf] PDF
Berecz Panna opponensi bírálat Adorján Krisztián.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (69kB)
[thumbnail of Berecz Panna Viola_Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_Csulak.pdf] PDF
Berecz Panna Viola_Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_Csulak.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (85kB)

Absztrakt (kivonat)

Az ételek és italok harmóniája, pontosabban a pálinka és a magyar csúcsgasztronómia kapcsolatának vizsgálata a dolgozat témája. Fő célom felkutatni, hogy van-e helye a minőségi pálinkának a szakma csúcsán, akár egy Michelin-csillagos étteremben. Ha pedig van, akkor az miként épülhet be az ételsorba és ez milyen hatással lehet a pálinka népszerűségére, a jövőjére nézve. Dolgozatom első felében a pálinka történetét ismertetem, illetve az azzal kapcsolatos hatályban lévő jogszabályokon keresztül fontosabb fogalmakat kívánok meghatározni. Ezt követően feltárom a kialakult pálinkafogyasztási kultúrát, majd kitérek az aktuális helyzetére, mind a szakirodalmat kutatva, mind saját tapasztalataim alapján. Ezen kívül az étel- és italpárosítások közötti harmóniát tanulmányozva, megfogalmazom a pálinka helyét a gasztronómiában. Ebben a részben hangsúlyozottan foglalkozom a minőségi pálinka esszenciájának kiemelésével. Dolgozatom második felében a jelenlegi magyar gasztronómia bemutatására és föllendülési útjára térek rá. Emellett megvizsgálom az aktuális gasztronómiai trendeket, kiemelten a fine dining irányzatra fókuszálva. A hazai konyhaművészet fejlődését és sikereit szemléltetve pedig igyekszem feltárni a minőségi pálinka lehetőségeit a magyar gasztronómia csúcsán. Majd a mélyinterjút használva kívánok válaszokat kapni a témával kapcsolatos kérdéseimre, de legfőképpen arra, hogy: Van-e egyáltalán jövője a pálinkának a csúcsgasztronómiában

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csulak Gergely
Belső
Mesteroktató; Vendéglátás Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gasztronómia, hagyományok, hungarikum, pálinka, pálinkafogyasztási szokások
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Már. 17. 13:54
Utolsó módosítás: 2023. Már. 17. 13:54

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet