Berecz Panna Viola (2023) A pálinka felhasználásának lehetőségei a csúcsgasztronómia italkínálatában. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.
PDF
Berecz_Panna_A pálinka felhasználásának lehetőségei a csúcsgasztronómia italkínálatában_.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (960kB) |
|
PDF
Berecz Panna opponensi bírálat Adorján Krisztián.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (69kB) |
|
PDF
Berecz Panna Viola_Szakdolgozat értékelő lap_belső bíráló_Csulak.pdf Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat) Download (85kB) |
Absztrakt (kivonat)
Az ételek és italok harmóniája, pontosabban a pálinka és a magyar csúcsgasztronómia kapcsolatának vizsgálata a dolgozat témája. Fő célom felkutatni, hogy van-e helye a minőségi pálinkának a szakma csúcsán, akár egy Michelin-csillagos étteremben. Ha pedig van, akkor az miként épülhet be az ételsorba és ez milyen hatással lehet a pálinka népszerűségére, a jövőjére nézve. Dolgozatom első felében a pálinka történetét ismertetem, illetve az azzal kapcsolatos hatályban lévő jogszabályokon keresztül fontosabb fogalmakat kívánok meghatározni. Ezt követően feltárom a kialakult pálinkafogyasztási kultúrát, majd kitérek az aktuális helyzetére, mind a szakirodalmat kutatva, mind saját tapasztalataim alapján. Ezen kívül az étel- és italpárosítások közötti harmóniát tanulmányozva, megfogalmazom a pálinka helyét a gasztronómiában. Ebben a részben hangsúlyozottan foglalkozom a minőségi pálinka esszenciájának kiemelésével. Dolgozatom második felében a jelenlegi magyar gasztronómia bemutatására és föllendülési útjára térek rá. Emellett megvizsgálom az aktuális gasztronómiai trendeket, kiemelten a fine dining irányzatra fókuszálva. A hazai konyhaművészet fejlődését és sikereit szemléltetve pedig igyekszem feltárni a minőségi pálinka lehetőségeit a magyar gasztronómia csúcsán. Majd a mélyinterjút használva kívánok válaszokat kapni a témával kapcsolatos kérdéseimre, de legfőképpen arra, hogy: Van-e egyáltalán jövője a pálinkának a csúcsgasztronómiában
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Tanszék
Vendéglátás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | gasztronómia, hagyományok, hungarikum, pálinka, pálinkafogyasztási szokások |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2023. Már. 17. 13:54 |
Utolsó módosítás: | 2023. Már. 17. 13:54 |
Actions (login required)
Tétel nézet |