Szállodaipari válságkezelési modellek alkalmazásainak vizsgálata, és a Budapestre utazó külföldi turisták szállásválasztási preferenciáinak felmérése

Bitter Márk Richárd (2023) Szállodaipari válságkezelési modellek alkalmazásainak vizsgálata, és a Budapestre utazó külföldi turisták szállásválasztási preferenciáinak felmérése. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Bitter_Mark_Richard_Szakdolgozat.pdf] PDF
Bitter_Mark_Richard_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Bitter Mark_opponens_Csabáné Budea Ildikó.pdf] PDF
Bitter Mark_opponens_Csabáné Budea Ildikó.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (146kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő Bsc Bitter Márk.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő Bsc Bitter Márk.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (256kB)

Absztrakt (kivonat)

A COVID-19 negatív hatásait a turizmus és a vendéglátó szektor elsők között tapasztalhatták meg. A szálláshely szolgáltatók foglalási adatai 2020 márciusától rohamosan romlani kezdtek, ezek mellet a foglalási lemondások is megkezdődtek. Az ágazat bevételi forrásai hirtelen elapadtak, és ez fennállt az év hátralévő idejében is. Az Európai Unió tagállamaiban 2009-től kezdve mindegyik szállodai teljesítménymutató növekedésnek indult. 2019-ben a vendégéjszakák száma már majdnem meghaladta a 2,9 milliárdot, ami 2020-re 1,5 milliárd csökkenést mutatott, ami egy 52%-os visszaesést jelent.  A turisztikai válságokkal kapcsolatos kutatások száma a COVID-19 járvány megjelenése után felkapott kutatási téma lett. Ez a páratlan válság soha nem látott recesszióba sodorta az idegenforgalmi szektort, különösen a szállodaipart. Nagyon kevés tanulmány foglalkozik a szállodaiparral, különös tekintettel arra, hogyan lehet megbirkózni a járványos válsággal. A szállodaiparban érdekelt felek jelenleg vezetői stratégiákat keresnek a válságkezelési gyakorlatokhoz a világjárvány negatív hatásainak kivédésére. A világjárvány terjedésével a szállodaipar felépüléshez vezető út sokkal hosszabbra nyúlt, és a válságkezelési stratégiákat idővel módosítani kell. Szakdolgozati célom volt bemutatni, hogy eddig milyen válságkezelési útmutatókat javasoltak a korábbi szakirodalmakban. Mindemellett azt a kérdést vizsgáltam, hogy a COVID-19 eddig soha nem látott gazdasági hatásai miként érintették a turizmust. Fontosnak véltem kutatási munkám során megvizsgálni, hogy melyek voltak azok a hasznos válságkezelési módszerek, amiket a szállodaipar alkalmazott a járvány kitörésének következtében. Továbbá egy választott szállástípus került vizsgálatom középpontjába, melynél feltérképeztem, hogy milyen válságkezelési metódusokat alkalmazhatnak, amiknek bevezetésével csökkenthetőek a különböző válsághatások. Mindezt pedig egy kiválasztott szálláshely vendégeinek körében történő kérdőíves kutatás keretein belül vizsgáltam, mely segítségével lehetőségem adódott a fogyasztói vélemények áttekintésére. Emellett megismerhettem azon tényezőket, melyek a fogyasztók számára nagyobb fontossággal bírnak a COVID-19 válságának hatásai miatt, ezáltal olyan javaslatokat tudtam tenni, amelyek segíthetik a szálláshelyek működését.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Turizmus Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Szalók Csilla
Belső
főiskolai tanár; Turizmus Tanszék; KVIK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: koronavírus-járvány (COVID-19), szállodaipar, turizmus, válság, válságkezelés
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Feb. 10. 14:45
Utolsó módosítás: 2023. Feb. 10. 14:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet