Szemétmentes éttermek iránti érdeklődés Magyarországon

Néző Eszter (2023) Szemétmentes éttermek iránti érdeklődés Magyarországon. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Néző_Eszter_KVIK másolata.pdf] PDF
Néző_Eszter_KVIK másolata.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (909kB)
[thumbnail of Szakdolgozat értékelő lap_külső_Néző Eszter.pdf] PDF
Szakdolgozat értékelő lap_külső_Néző Eszter.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (2MB)
[thumbnail of Néző Eszter bírálat Magyar Norbert.pdf] PDF
Néző Eszter bírálat Magyar Norbert.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (109kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a szemétmentes (zero waste) éttermek iránti érdeklődést vizsgálom Magyarországon. Legfőbb kutatási kérdéseim közé tartozik többek között, hogy mennyire ismert fogalom a magyar társadalomban a szemétmentes életmód és vendéglátó egység. Választ keresek arra is, hogy található-e összefüggés a különböző demográfiai ismérvek (korosztály, lakhely, nem) és aközött, hogy a fogyasztók mennyire érzik magukénak és milyen súlyosnak gondolják a környezeti problémákat. Végül pedig vizsgálom, hogy a magyar emberek fontosnak tartják-e, és ha igen mennyire, hogy fenntartható vendéglátóhelyeket látogassanak, illetve, hajlandóak-e fenntartható, környezetbarát szolgáltatásért akár többet is fizetni. Elemeztem továbbá, hogy van-e különbség ezen kérdésekben az életkor, nem és a lakhely alapján. A megfogalmazott hipotéziseimet kétmintás z-próbával, illetve Wilcoxon-próbával teszteltem 5%-os szignifikanciaszinten. Dolgozatom első felében a szemétmentesség hátterét kutatom. Ehhez kapcsolódóan vizsgálom környezetszennyezés mai helyzetét, illetve, hogy a vendéglátásnak mekkora szerepe van ebben. Bemutatom, hogy milyen környezetvédelmi törekvések vannak és voltak jelen az Európai Unióban és hazánkban, valamint, hogy Magyarországon milyen történelmi események nehezítették meg a környezetvédelem folyamatát. Végezetül a fenntartható, így csomagolásmentes, szemétmentes vendéglátásban rejlő lehetőségeket veszem górcső alá. A primer kutatásom részét képezi egy, a fentiekkel kapcsolatos lakossági kérdőív, ezenfelül két mélyinterjú a talpalatnyitortenetek.hu blog íróival, akiket a szemétmentes életmódról, annak kihívásairól, a környezeti problémákról, a környezetvédelemről, a fenntartható és a szemétmentes vendéglátóhelyekről kérdeztem, illetve Kaplonyi Benjáminnal, aki a csomagolásmentes boltjának működését mutatta be nekem. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a válaszadók több, mint háromnegyede hallott már a szemétmentes életmódról, azonban 70%-uk még nem ismeri a szemétmentes vendéglátóhelyeket. Meglepő, hogy a válaszadók mindössze 11%-a figyel kifejezetten arra, hogy fenntartható vendéglátóhelyet látogasson, habár (a válaszok alapján), amennyiben minden jellemző megegyezik (ár, étel minőség, étlap változatossága) szívesebben látogatnának „zöld” vendéglátó egységet egy hagyományossal szemben. A megkérdezettek válaszaiból világosan látszik továbbá, hogy többlet anyagi ráfordításra már csak kevesen hajlandóak, csupán 14%-uk lenne hajlandó fenntartható szolgáltatásért többet fizetni. A kapott eredmények hasznosak lehetnek a vendéglátás területén dolgozó szakemberek számára, valamint alapjául szolgálhatnak egy nagyobb, egész magyar társadalmat lefedő kutatásnak is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus-vendéglátás

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Csomagolásmentesség, fenntartható fogyasztás, fenntartható vendéglátás, fenntarthatóság, szemétmentesség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2023. Feb. 10. 14:44
Utolsó módosítás: 2023. Feb. 10. 14:44

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet