A Belügyminisztérium Kormányzati infokommunikációs szolgáltatások elnevezésű fejezeti kezelésű előirányzata 2018-2019-2020. évi költségvetésének alakulása

Nun Zsuzsanna Mária (2022) A Belügyminisztérium Kormányzati infokommunikációs szolgáltatások elnevezésű fejezeti kezelésű előirányzata 2018-2019-2020. évi költségvetésének alakulása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BZTWKO_NUNZSUZSANNA_SZAKDOLGOZAT_.pdf] PDF
BZTWKO_NUNZSUZSANNA_SZAKDOLGOZAT_.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BZTWKO_NUNZSUZSANNA_szakdolgozati osszefoglalas_2022májustól.pdf] PDF
BZTWKO_NUNZSUZSANNA_szakdolgozati osszefoglalas_2022májustól.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (201kB)

Absztrakt (kivonat)

ÖSSZEFOGLALÁS (benyújtandó pdf formátumban 1 példányban)     Szakdolgozatom témájaként a Belügyminisztérium Kormányzati infokommunikációs szolgáltatások elnevezésű fejezeti kezelésű előirányzata 2018-2019-2020. évi költségvetésének alakulását választottam. A témaként választott fejezeti kezelésű előirányzat költségvetési referense vagyok, a 2014. évi kormányzati szerkezetátalakítás során történő átadás-átvételnek is aktív részese voltam, így gyakorlatilag a infokommunikációs ágazat Belügyminisztériumba történő áthelyezésétől kezdődően napi szinten foglalkozom az előirányzattal kapcsolatos feladatokkal. Részt veszek a költségvetés tervezésében, a jóváhagyott éves költségvetés operatív szintű végrehajtásában (fejezetek közötti megállapodások előkészítése és véleményezése), pénzügyi feladatok végrehajtása, adatszolgáltatások.   A szakdolgozatban teljes képet adok a 2018-2019-2020. évben az előirányzatról finanszírozott közfeladatokról, a közfeladatokat ellátó gazdasági társaságokról, a közfeladat ellátásának közszolgáltatási szerződéses rendszeréről (üzemeltetési és fejlesztési közszolgáltatási szerződések), valamint a közszolgáltatási szerződések elszámolási folyamatára is rávilágítok, mivel vállalkozási típusú szerződések esetében nem jellemző, hogy elszámolás is kapcsolódjon ahhoz.   Bemutatom azokat a jogszabályban kijelölt közszolgáltatókat (gazdasági társaságok) akik a kormányzati infokommunikációval kapcsolatos közfeladatokat végrehajtják. Kiemelve a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt-t és annak leányvállalatait. Szakdolgozatomban bemutatom továbbá -        az államháztartást és annak alrendszereit, a fejezeti kezelésű előirányzat fogalmát és elhelyezkedését a költségvetésben. -        a Belügyminisztérium szervezetét, valamint a belügyminiszter feladat és hatásköreit.   Több oldalon kiemelten foglalkozom azzal, hogy a 2014. évhez képest milyen jelentős mértékben bővült az előirányzatról finanszírozandó közfeladatok mennyisége azt is bemutatva, hogy mikor melyik évben hány üzemeltetési és hány fejlesztési közszolgáltatási szerződéskötés történt meg a 2018-2019-2020. években és ezek milyen összegben kerültek megkötésre.   Kiemelten foglalkozom a e-közigazgatáshoz kapcsolódó fejlesztésekkel, és hipotézis vizsgálatot végzek azzal kapcsolatban, hogy a fejlesztések következtében növekszik e az üzemeltetési kiadás, valamint arról, hogy az elektronikus közszolgáltatások csökkentik e az állami kiadásokat.   Javaslatot fogalmazok meg a közszolgáltatási szerződésekkel kapcsolatban az előirányzat hatékonyabb felhasználása érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hegedűs Szabolcs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Kozma Gábor
Belső
főiskolai docens; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: belügyminisztérium, digitalizáció, Idomsoft, infokommunikáció, közszolgáltatás(ok)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:19
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet