Adatvezérelt döntéstámogatási módszerek használata kis- és középvállalkozásokban

Mida Vivien (2022) Adatvezérelt döntéstámogatási módszerek használata kis- és középvállalkozásokban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Mida_Vivien_MSC_VF.pdf] PDF
Mida_Vivien_MSC_VF.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási_kérelem.pdf] PDF
Titkosítási_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (365kB)
[thumbnail of Összefoglalás.pdf] PDF
Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (131kB)

Absztrakt (kivonat)

A KKV-k általánosságban csak olyan esetekben használnak adatelemzési módszereket, amikor azok valamilyen külső szolgáltató platformján elérhetők, túlnyomó részben nem jellemző viszont a saját adatbázisok fenntartása és használata.   A dolgozat írását megelőzően az volt a felételezésem, hogy minden magyar kis- és középvállalkozás számára rendelkezésre állnak olyan adatok, amelyek alapján már létre lehet hozni olyan adatelemzési folyamatokat, amelyek segíthetenek bizonyos üzleti kérdések megválaszolásában vagy a stratégia javításában.   A kutatás során az alábbi kérdésekre kerestem a választ: 1. Hogyan lehet a kis- és középvállalkozások számára rendelkezésre álló adatokat a döntéstámogatás szolgálatába állítani? 2. Lehet-e várható értékesítési volumenre következtetni olyan tényezők alapján, amelyek közvetetten befolyásolják a vásárlói magatartást? (Időjárás, gazdasági- és szociális tényezők, egyéb trendek)   A primer kutatás alatt az Apollos BT. (Afrodita Kometika) bevonásával esettanulmány készült, amely során a digitális érettség, a szervezeti érettség és az ágazati digitális érettség elvárásának mértéke alapján meghatároztam a vállalkozás digitális életciklusát. A vállalkozástól kapott adatokat formailag és tartalmilag validáltam, rendszereztem majd az adatelemzés első lépéseként egy piaci kosárelemzés készült, amelyben arra kerestem a választ hogy mely termékeket szokták együtt vásárolni a fogyasztók. Az itt kapott eremények felhasználhatók a keresztértékesítési folyamatok javítására.   A következő elemzésben vizsgáltam azt, hogy lehet-e hasznos észrevételt megfogalmazni olyan elemzések során, ahol külső, archív adatokkal – jelen esetben Google keresési kifejezések érdeklődési szintje és időjárás adatok -  hasonlítjuk össze a vállalkozás értékesítési adatait. Az elemzés során kapcsolati összefüggéseket kerestem az egyes tényezők és termékek eladási volumene között Pearson-féle korrelációs analízis segítségével. Az eredmények tartalmaznak közepes- és erős szintű kapcsolati összefüggéseket. Ezeket az információkat a hirdetések optimalizálására szeretném felhasználni, mint pl. a hirdetés időzítése vagy a célcsoport szűkítése vagy az értékesítési volumen becslése. Arra a célra hogy bizonyos időszakok vagy területek értékesítési volumenére következtessünk belőle, abban az esetben van lehetőség ha a vállalkozás teszteli a dokumentumban feltárt eredményeket és a tesztidőszakban bebizonyosul azok hitelessége. Az esettanulmány utolsó részében egy interaktív kimutatás készült, amely segítségével lehetőség nyílik dinamikus diagramok és az adatok könnyű és gyors betöltésével, vizuálisan ábrázolni, hogy mely területek, képviselők, termékek és időszakok teljesítenek jól.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Vállalkozásfejlesztés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kása Richárd
Belső
tudományos főmunkatárs; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, adatfeldolgozás, adatkapcsolat, adatsorok elemzése, kis- és középvállalkozás - KKV
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:19
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet