Pénzügyi tervezés az Árvai Team Kerítés és Építőanyag Forgalmazó Kft. példáján keresztül

Mészáros Larion (2022) Pénzügyi tervezés az Árvai Team Kerítés és Építőanyag Forgalmazó Kft. példáján keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Mészáros_Larion_PBRLLV.pdf] PDF
Mészáros_Larion_PBRLLV.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_Mészáros_Larion.pdf] PDF
BA_O_Mészáros_Larion.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (233kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat készítésénél arra törekedtem, hogy minél részletesebben tudjam a pénzügyi tervezés folyamatát bemutatni, éppen ezért a dolgozatom elméleti részében igyekeztem a lehető legtöbb és leghasznosabb információval szolgálni az olvasó számára. Mivel a pénzügyi terv az üzleti tervnek része, ezért kezdetben az üzleti tervet mutattam be részletesen. Kitértem az üzleti terv céljára, formáira, a kapcsolatára pénzügyi tervvel, illetve a tartalmát mutattam be részletekbe menően. Az üzleti tervet követően a pénzügyi terv elméleti részére tértem rá, ahol is a pénzügyi terv célját és csoportosítását is bemutattam, továbbá utána jártam, hogy mitől lesz jó egy pénzügyi terv és hogy milyen hibákat szoktak legtöbbször elkövetni a terv készítése során. Mindemellett a pénzügyi terv részeit is bemutattam, hogy legalább említés szerűen megjelenjenek a dolgozatban.Az elméleti bevezető után került sor az általam választott cég, az Árvai Team Kerítés és Építőanyag Forgalmazó Kft. bemutatására. Ezt azért tartottam fontosnak, hogy az olvasó lássa, hogy milyen cégről van szó és meg is ismerje azt, legalábbis egy minimális szinten.Ezt követően került sor az általam készített pénzügyi terv bemutatására. A tervezés során a vállalkozás tervezett mérlegét és eredménykimutatását készítettem el, melyben a cég tulajdonosa segített. Az eredménykimutatás elkészítésével kezdtem a tervezést és először a Nettó árbevétel tervezésével kezdtünk a cég által értékesítendő termékekre nézve, illetve a hozzájuk tartozó ELÁBÉ is kiszámításra került. Majd az Anyagjellegű ráfordítások és a Személyi jellegű ráfordítások tervezésével folytattuk. Rátértünk az Értékcsökkenés kiszámítására is és egyúttal a Tárgyi eszközök értékét is megterveztük. Majd minden soron végig menve, végül megkaptuk az Adózott eredmény értékét.A következő lépés az Éves státusz megtervezése volt, ahol a Forgóeszközök tervezésével kezdtünk, azon belül először is Készletekkel, majd a Vevő követelésekkel. Ezeket követően a Saját tőke és a Kötelezettségek értékét is megterveztük. Azonban ennyivel még nem végeztünk a Mérleg tervezésével, ugyanis a Forrás és az Eszköz oldalt ki kellett egyenlítenünk, amiben pótlólagos hitel is a segítségünkre volt. A szakdolgozat lezárásaként összefoglaltam a tapasztalataimat a készítéssel kapcsolatban, illetve leírtam, hogy milyen tapasztalatokkal gazdagodtam a tervezés során.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Árvai Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Urbanics Roxána
Belső
Mestertanár; Pénzügy Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Árvai Team Kerítés és Építőanyag Forgalmazó Korlát, ÁRVAI TEAM KFT., eredménykimutatás, készletek, mérleg, pénzügyi terv, üzleti terv
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:19
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:19

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet