Projekt önköltségszámítási módszertan kialakítása és bevezetése a Schrack Seconet Kft. gyakorlatában

Magyar Imre (2022) Projekt önköltségszámítási módszertan kialakítása és bevezetése a Schrack Seconet Kft. gyakorlatában. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Magyar-Imre-SLQBXM-Szakdolgozat.pdf] PDF
Magyar-Imre-SLQBXM-Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (681kB)
[thumbnail of Magyar Imre-SLQBXM - Szakdolgozat-Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Magyar Imre-SLQBXM - Szakdolgozat-Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (286kB)
[thumbnail of Témavázlat és összefoglaló.pdf] PDF
Témavázlat és összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (179kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a Schrack Seconet Kft. önköltségszámítási módszertanát vizsgálom egy projektszerződés pénzügyi elszámolása kapcsán. A számviteli törvény 2020. Január elsején életbe lépett új előírása alapján a felmerülő költségekhez tartozó árbevéte szintját ki kell tudni mutatni. Ehhez pontosan ismerni kell a tevékenységgel összefüggésben felmerülő közvetlen és közvetett ön öltségek alakulását a projekt teljes időtartama alatt. A nyilvánosan elárhető beszámolók adatai alapján megvizsgálom, hogy a vállalat működési környezete miként változott az elmúlt évek alatt. Milyen új környezeti tényezőket kell figyelembe venni a belső működést szabályozó folyamatok megváltoztatásakor, valamint az új folyamatok kialakítása és bevezetése során.  A vállalat beszámolóiból kinyert adatok alapján megállítható, hogy az utóbbi évek jellemző projektméret és költség, valamint dolgozói létszám növekedésének tendenciája miatt új, a működést jelentősen befolyásoló folyamatokat kell figyelembe venni. Vizsgálom a kérdést, hogy az új előírások alapján előállításra kerülő adatok és azok megfelelő, rendezett rögzítéséhez szükséges belső folyamatok során milyen költségmegtakartítási módszerek és megoldások tárhatóak fel és illeszthetőek a jelenlegi működési rendbe. Az új projektelszámolásra vonatkozó törvényi előírásnak megfelelő módszertan kialakításának folyamatát az abban értintett vállalati szerelőkkel folytatott interjúk alapján vizsgálom. Keresem a szervezeti és egyéni célokat és motivációkat is. Az interjúkból egyértelműen látható a már korábbról is felmerülő szerevezeti igény az ilyen jellegű adatok és mérőszámok megalkotására, ezt a folyamatot támogatja az új törvényi előírás is. Egy projekt időszakos elszámolását részletesen elemezve keresem a projekt tervezéséhez és az elszámolások elkészítéséhez szükséges adatok rendelkezésre állástá és minőségét. A vizsgálatokból megállapítható, hogy a költségek tervezésének és rögzítésének tapasztalati úton történő végrehajtása közelít a valósághoz, de az adatok pontosításának és legfőképpen rendszerezésének érdekében mindenképpen koncentrálni kell a hatékony módszertan megalkotására. A vállalat meglévő informatikai fejlesztéseibe illeszkedő módon kialakított módszertan nagyban segíti a beszámolók elkészítését a megalapozott adatok rendelkezésre bocsájtásán keresztül, valamint a válllat további a belső működésének kialakításához fontos adatokhoz is juthat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Mérnök közgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Ilyés Csaba István
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Szalai Erika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: elszámolt önköltség, építőipar - építészet, önköltségszámítás, projektkontrolling, projektmenedzsment
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:18
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet