Tóth Sándor (2022) A termékek, tevékenységek minőségének, s a minőséghez kapcsolódó költségek alakulásának vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)
PDF
Szakdolgozat.pdf Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 10.. Download (2MB) |
|
PDF
Titkosítási kérelem.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (408kB) |
|
PDF
Témavázlat - összefoglaló.pdf Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 10.. Download (733kB) |
Absztrakt (kivonat)
ÖsszefoglalásTémaválasztásom során a célom az volt, hogy a szakmai ismereteimhez és a jelenlegi munkakörömhöz legszorosabban kapcsolódó témakifejtést válasszam. Azért választottam témámnak a termékek, tevékenységek minőségének, s a minőséghez kapcsolódó költségek alakulásának vizsgálatát, mert egyrészt kötődik a munkaterületemhez, másrészt pedig érdekel, hogy a termeléshez kapcsolódó költségek, hogyan változnak különböző minőségi eljárások hatására, hogyan tud a cég profitot termelni folyamatos beruházási projektek, illetve új termékek bevezetése mellett, a világszerte jelenlévő COVID-19 okozta pandémiás helyzet és a globális világpolitikai problémák ellenére. A választott témát egy fagyasztott termékeket gyártó cég segítségével fejtem ki, amely széles termékspalettával rendelkezik a termékek területén és nagy hangsúlyt fektet a minőségre. Az említett cég a FRIGO-HASSO Sütő és Tésztaipari Termelő és Kereskedelmi Kft, melynek egyetlen magyar tulajdonosa a Nyírség-Hasso Kft. A vállalat telephelye Gávavencsellő településen található, ahol modern és új környezetben gyorsfagyasztott tésztakészítményeket állítanak elő töltelékes, illetve töltetlen formában. Az alkalmazott gyártási technológia modern és nagy kapacitású gépsorokból, technológiai berendezésekből áll, melyek nagy volumenben képesek a kiváló minőségű termékek előállítására. Főbb termékcsoportok a töltelékes gombócok és derelyék, valamint a töltelékes és töltetlen nudlik. A minőségköltség alakulásánál elsősorban a szakmai továbbképzések költségét vizsgáltam. Elemzésem során megállapítást nyert, hogy a képzési költség az éves árbevétel minimális részét képezi. A két kiválasztott évben (2020-2021) a minőségre fordított költség sem éri el a teljes termelési önköltség 1%-át. Következő minőségköltség vizsgálatom a termékvizsgálatra épült. A termékvizsgálatokat a cégnél több megfelelőségi szempontból vizsgálják, és ennek költségeit mutatom be 2020. és 2021. évben. Kutatásom folytatásaként az önköltségszámításra helyeztem a hangsúlyt. Önköltségszámításnál megállapítottam, hogy a termelés önköltségének a legnagyobb részét a vásárolt anyagok költsége teszi ki, a teljes önköltség 66-67%-át, míg a legkisebb költséget a bérmunka aránya adja 1 %. Ha a két év termelési önköltségét viszonyítjuk, szinte ugyanolyan %-os arányban történik a költségek megoszlása, kivéve a vásárolt anyag költsége, valamint a gépköltség esetén. Dolgozatomban kitérek a termékértékesítés árbevételének és a termelés önköltségének elemzésére 2020. és 2021. évet vizsgálva. A dolgozatom célja egy konkrét vállalaton keresztül megvizsgálni az általuk gyártott termékeket. A termékek előállításához kapcsolódó termelési folyamatokat, valamint a gyártási folyamatokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszert, a cég minőség politikáját szeretném bemutatni. Dolgozatom összeállítását, megírását a kvantitatív kutatási módszer alapján végeztem. A vizsgálatom alapján arra a megállapításra jutottam, hogy a Kft célja, biztonságosan és egyenletesen jó minőségű termékek előállítsa és forgalmazása a vevők igényeinek kielégítésére. Ennek érdekében természetesen minden elvárható intézkedést megtesznek, hogy termékeik megfeleljenek a jogszabályoknak és a vevők követelményeinek. Legfontosabb, hogy a termékek ne tartalmazzanak egészségre és a környezetre káros anyagokat.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Számvitel Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | záródolgozat |
---|---|
Kulcsszavak: | minőség, minőségköltség, önköltségszámítás, termelés, termék, termékvizsgálat |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2022. Nov. 11. 08:18 |
Utolsó módosítás: | 2022. Nov. 11. 08:18 |
Actions (login required)
Tétel nézet |