A Process Solutions Kft. költséggazdálkodásának bemutatása és elemzése több üzleti év adatainak alapján

Pálinkás Balázs (2022) A Process Solutions Kft. költséggazdálkodásának bemutatása és elemzése több üzleti év adatainak alapján. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT_Pálinkás Balázs_JUNK3K.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT_Pálinkás Balázs_JUNK3K.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. Május 10..

Download (2MB)
[thumbnail of TITKOSÍTÁSI KÉRELEM.pdf] PDF
TITKOSÍTÁSI KÉRELEM.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (96kB)
[thumbnail of BA_O_PÁLINKÁS BALÁZS.pdf] PDF
BA_O_PÁLINKÁS BALÁZS.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. Május 10..

Download (152kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájaként a költséggazdálkodás elemzését választottam, dolgozatom alanya pedig a Process Solutions Kft volt. Arra voltam kíváncsi, hogy a 2019-21 között üzleti években hogyan teljesített a vállalati költséggazdálkodás.A dolgozatomban a témához kapcsolódó költségtani alapok után a költségtervezésről és költségelemzésről írok, a főbb módszereket és alkalmazható mutatószámokat ismertetem.A szakirodalmi részt követően az 5. fejezetben bemutatom a vállalatot, a költségek témakörét pedig pénzügyi és vezetői számviteli oldalról is megközelítem.A pénzügyi számviteli részben a vállalat éves beszámolóit, a könyvelésből kinyerhető adatokat és a vezetők által rendelkezésemre bocsátott kiegészítő információkat használtam fel. A dedukció módszerével haladtam végig a költségek és az üzemi eredmény elemzésén, először a fő kategóriák, költségcsoportok alakulását vizsgáltam, a fejezet későbbi részeiben pedig az eredménysorokhoz tartozó egyedi költségek változásával magyaráztam az egyes költségcsoportok alakulását. A dolgozatban kitértem a Covid-19 járványhelyzet költségekre gyakorolt hatásaira is.A vezetői számvitel oldaláról nem volt lehetőségem részletes bemutatásra és elemzésre, a vezetőség számára készített riportokhoz sok költségkategória és alkategória került létrehozásra a vállalatnál, én csak a nagyobb csoportok szintjén végeztem elemzéseket. Az alkalmazott elemzési módszerek ugyanazok voltak, mint a pénzügyi számvitel oldalán.Az elemzések elvégzése után levontam a következtetéseket, melyek alapján úgy ítéltem meg, hogy eredményes volt a költséggazdálkodás. Ezzel a kutatásom fő kérdésére megkaptam a választ. Emellett sikerült jobban megismernem a részlegek közötti feladatmegosztást és a vállalati költségek tervezésének kereteit, mely hozzásegített, hogy jobban átlássam a cég működését és stratégiáját.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Sisa Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Vég Bernadett
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: költségalakulás, költségcontrolling, költségelemzés, költséggazdálkodás, költségmenedzsment
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:18
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet