A digitalizáció és az e-kereskedelem hatása az élelmiszer-vásárlásra.

Lutz Kristóf Sámuel (2022) A digitalizáció és az e-kereskedelem hatása az élelmiszer-vásárlásra. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat-CK7IUS.pdf] PDF
Szakdolgozat-CK7IUS.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of szakdolgozati osszefoglalas_CK7IUS.pdf] PDF
szakdolgozati osszefoglalas_CK7IUS.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (141kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomban azt szerettem volna feltérképezni, hogy a digitalizáció és az e-kereskedelem elterjedése milyen hatással van az élelmiszer-vásárlásra. Véleményem szerint ez egy nagyon aktuális és érdekes téma, mivel ez az e-kereskedelmi ágazat rengeteg változáson ment keresztül az elmúlt időszakban. Az online élelmiszer-vásárlás egy olyan terület, aminek a növekedési üteme eddig elmaradt a többi e-kereskedelmi ágazathoz képest. Napjainkban viszont már számolni kell az online étel/ élelmiszer kereskedés piaci részesedésével és annak növekedésével.  A szakdolgozatom első szakaszában szekunder kutatást végeztem és különböző szakirodalmakat dolgoztam fel. Kitértem az internet kialakulására és elterjedésére, majd az elektronikus kereskedelmet mutattam be részletesen. Röviden ismertettem az elektronikus gazdaságnak a résztvevőit és ezeknek a kapcsolatát. Később pedig a Business to Customer és a Business to Business kereskedelmi típusokat mutattam be részletesen. A piacvezető online étel/ élelmiszer kereskedő cégeket röviden ismertettem és összehasonlítottam az elérhető szolgáltatásaikat és azoknak a költségeit. A magyar piacon az FMCG online kereskedelmi szektorában a Tesco, Auchan, Spar, GRoby, Kifli.hu számítanak a piacvezetőnek. Az online ételrendelésben és házhozszállításban pedig a Wolt ás a Foodpanda. A Covid-19 megváltoztatta a vásárlási szokásainkat és a járványügyi korlátozások rákényszerítették a fogyasztókat az online vásárlásra és 2020-ban a belföldi kiskereskedelmi forgalom 45 százalékos növekedést produkált. A szakdolgozatomat pedig egy primer kutatással és annak az elemzésével zártam. A kutatáshoz szükséges adatokat a Google Forms segítségével elkészített kérdőívvel gyűjtöttem be. A kutatásom célja az volt, hogy felmérjem a hazai vásárlási szokásokat. Továbbá arra is kíváncsi voltam, hogy az online vásárlás népszerűsége és digitalizációs folyamatok felgyorsulása milyen hatással vannak az élelmiszer-vásárlási szokásokra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: e-kereskedelem, elektronikus vásárlás - online vásárlás, élelmiszer-vásárlás, ételrendelés, vásárlási szokások
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:18
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet