A beruházások és tárgyi eszközök számviteli elszámolása a magyar és a nemzetközi szabályozások szerint a GE Hungary Kft-nél

Zrak-Urbán Katalin (2022) A beruházások és tárgyi eszközök számviteli elszámolása a magyar és a nemzetközi szabályozások szerint a GE Hungary Kft-nél. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Zrak-Urbán Katalin_X9VVN8_ez.pdf] PDF
Szakdolgozat_Zrak-Urbán Katalin_X9VVN8_ez.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. Május 02..

Download (947kB)
[thumbnail of Titkosítási nyilatkozat_Zrak-Urbán Katalin_X9VVN8.pdf] PDF
Titkosítási nyilatkozat_Zrak-Urbán Katalin_X9VVN8.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (504kB)
[thumbnail of szakdolgozati osszefoglalas_2022májustól_v2_ez.pdf] PDF
szakdolgozati osszefoglalas_2022májustól_v2_ez.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. Május 02..

Download (160kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a beruházások és tárgyi eszközök számviteli elszámolása a magyar és a nemzetközi számviteli szabályok szerint. Munkahelyemen a GE Hungary Kft-nél párhuzamosan történik az elszámolások vezetése a magyar számviteli törvény és a US GAAP alapján. Dolgozatomat ezeken túlmenően kiegészítem az IFRS előírásaival, így teljes képet tudok nyújtani a nemzetközi szabályozásokról is. Dolgozatom elején ismertetem a számviteli rendszereket, a számvitel globalizációjának folyamatát, valamint a US GAAP és az IFRS konvergenciáját. Ezt követően bemutatom a General Electric történetét és magyarországi működését. A következő fejezetben részletesen ismertetem a tárgyi eszközökkel kapcsolatos alapvető összefüggéseket, fogalmakat. Ezt követően a GE veresegyházi gyárában alkalmazott tárgyi eszközökkel kapcsolatos folyamatokat, feladatokat ismertetem. A következő és legfontosabb fejezet a tárgyi eszközök elszámolását hasonlítja össze a három szabályrendszer szerint, a US GAAP és a magyar számvitel tekintetében gyakorlati tapasztalatokkal is alátámasztva. Ismertetem a bekerülési érték részeként elszámolható tételeket, az értékcsökkenés számításának módját és a speciális eseteket, mint például a ráaktiválás könyvelése, a komponens megközelítés, vagy a kis értékű tárgyi eszközök kezelése. Az összefoglalás részben számba veszem az összes eltérést, amelyet dolgozatom során realizáltam és javaslatot teszek a számviteli elszámolások optimalizálására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Osváth Zsuzsanna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Simon Szilvia
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: értékcsökkenés, IFRS, nemzetközi számvitel, nemzetközi számviteli rendszerek, tárgyi eszközök
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:17
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet