A telekommunikáció és informatika szerepe a 2020-as gazdasági transzformációban

Lovas Tibor (2022) A telekommunikáció és informatika szerepe a 2020-as gazdasági transzformációban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_GI_Szakdolgozat_lovas_tibor_E0SPXB.pdf] PDF
BA_GI_Szakdolgozat_lovas_tibor_E0SPXB.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_lovas_tibor.pdf] PDF
BA_O_lovas_tibor.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (155kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat elsődleges célja megvizsgálni, hogy a telekommunikáció és informatika miképpen vált a vállalati munkafolyamatok egyik legmeghatározóbb kiszolgálói felületévé. Részletezi, hogy milyen szerepet töltött be a 2020-as gazdasági transzformáció és pandémia előtt, illetve alatt a szervezetek életében azáltal, hogy áttekinti, hogy a pandémiát megelőző időszakban mekkora jelentőséget tulajdonítottak a vállalatok ezen tényezőknek, milyen vezetői és digitális felkészültséggel bírtak, illetve, hogy mennyire volt jellemző rájuk az IT alapú vállalati funkciók használata. Tanulmányozza, hogy ezen jellemzők mekkora hatást gyakoroltak a vállalatok versenyben maradásának alakulására, ezzel választ keresve arra, hogy az informatika milyen mértékben vált elengedhetetlenné a pandémia időszaka alatt. Áttekinti, hogy a távmunkához szükséges előfeltételek megteremtése során milyen nehézségekkel és kérdésekkel kellett szembenézniük a szervezeteknek, illetve, hogy ezen feltételek milyen arányban voltak biztosítottak a vizsgált időszak előtt és alatt. Elemzi a digitális felkészültségnek és a szervezetek méretbeli és tevékenységbeli különbözőségeinek a pandémia során kialakult következményeit. Ezen vizsgálatok alapján választ nyújt arra, hogy létfontosságúvá vált-e a megfelelő informatikai infrastruktúra megléte, illetve, hogy mekkora mértékű jelentőséggel bírt a pandémia miatt kialakult nehézségek kezelésében. Másodsorban áttekinti a hétköznapi használathoz is köthető kihasználtsági mutatókat, és többek között választ ad arra, hogy milyen biztonsági problémák és sérülékenységek merültek fel az informatika hétköznapi és a dolgozók nagy mértékű fizikai szeparációját áthidaló használata következtében. Áttekinti a távoli asztali kapcsolat létrehozásának, a vállalatok belső hálózatához történő csatlakozásának, a VPN használatnak és a belső rendszereken tárolt állományok hozzáférésének veszélyeit, illetve az ezen elérések biztosításához használható azonosítási lehetőségek jellemzőit és ezek biztonsági szintjét. Megvizsgálja a kommunikációs csatornák gyengepontjait, és a kommunikációt bonyolító módszerek és eszközök biztonságosságának mértékét.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Avornicului Mihály Szilárd
Belső
egyetemi docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Bakó Barna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbiztonság, ábrák, biztonság, gazdaságinformatika, hálózat, informatika, információbiztonság - adatbiztonság, távmunka, telekommunikáció, ügyfélazonosítás, vállalatcsoport(ok), vizsgálat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:17
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet