Egy kisvállalkozás indításának jogi-, pénzügyi-, és számviteli előfeltételeinek és gazdaságos működésének vizsgálata

Mihályi György (2022) Egy kisvállalkozás indításának jogi-, pénzügyi-, és számviteli előfeltételeinek és gazdaságos működésének vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Mihályi György záródolgozat 2022.pdf] PDF
Mihályi György záródolgozat 2022.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)
[thumbnail of Összefoglalás.pdf] PDF
Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (105kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom téma választásának egyik célja az volt, hogy egyfajta áttekintést kapjak magam is a hazai vállalkozások helyzetéről és indulások környezetéről. Dolgozatom írása során azt tapasztaltam, hogy elengedhetetlen egy vállalkozás megfelelő működéséhez egy átfogóbb ismeret megszerzése vállalkozási indítása előtt. Ezek megszerzése úgy gondolom nagy előnyt jelent egy induló vállalkozásnál, hisz sokkal gördülékenyebben kezdhetünk hozzá mind az alapításhoz mind a sikeres működéshez. Számtalan olyan információval találtam szembe magam, amik segíthetnek a későbbiekben is megfelelő vállalkozói forma, adónem kiválasztásában. Kitértem külön dolgozatom során a KATA, illetve KIVA adózási formákra is ugyanis, úgy gondolom a mai világban nagyon fontos tisztában lennünk az adózási módókkal járó előnyökre, hátrányokra valamint követelményeikkel, ugyanis egy jól megválasztott adózási mód jelentős pénzt tud megtakarítani vállalkozásunk számára. Fogalmazásommal igyekeztem közérthetővé tenni, de mégis hivatalosan megfogalmazni mind jogi mind pénzügyi és számviteli oldalról is egy vállalkozás indulásának környezetét. Dolgozatom zárásaként pedig a vállalkozások működését szerettem volna kicsit bemutatni aszerint, hogy mely főbb folyamatok (kezdve itt akár a raktározástól) lehetnek hatással egy vállalkozás vagyoni helyzetére. Úgy gondolom, hogy az egyetemi tanulmányaim nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a továbbiakban meg inkább foglalkozzak a témával és esetleg mások segítségére is váljon ez a szakdolgozat vagy az általam megszerzett tudás.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Utasi Réka
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: beruházási folyamat, jogalanyiság, kis- és középvállalkozások, vállalkozás megindítása, vállalkozói számvitel
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:16
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet