Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkkel kapcsolatban

Vörös Dániel (2022) Az egyéni vállalkozás indításával kapcsolatos tervezési, szervezési feladatok, különösen a számviteli teendőkkel kapcsolatban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Vörös Dániel (JORCEF) szakdolgozat.pdf] PDF
Vörös Dániel (JORCEF) szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of Vörös Dániel (JORCEF) szakdolgozati osszefoglaló.pdf] PDF
Vörös Dániel (JORCEF) szakdolgozati osszefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (309kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozatomban a bevezető rész után az egyéni vállalkozás fogalmát ismerhetjük meg. Megtudhatjuk ki végezhet, és ki nem végezhet egyéni vállalkozói tevékenységet és melyek azok a tevékenységi körök, melyek egyéni vállalkozásként nem végezhetők. Ennek a vállalkozási formának megnéztem az előnyeit és hátrányait. Ezután egy áttekintést nyújtottam arról, hogy milyen Magyarországon az egyéni vállalkozások helyzete. Megnéztem, hogyan változott egy adott időszakban az egyéni vállalkozások száma az összes vállalkozáshoz viszonyítva. Készítettem egy diagrammot az egyéni vállalkozások ágazatok szerinti megoszlásáról, és megnéztem, hogy egyes ágazatokban hogyan változott az egyéni vállalkozások száma évről évre. Az ezt követő fejezetben egy új vállalkozás előzetes vizsgálatáról írtam. Ebben először a vizsgálandó belső és külső környezeti tényezőket foglalom össze, majd a piackutatásról számolok be, hogy milyen információkat szükséges, és ezeket az információkat milyen módon lehetséges összegyűjteni. Kitértem a kockázatok kezelésére is. A kockázatok kezelésénél a kockázat felmerüléstől a lehetséges megszüntetéséig részleteztem a szükséges teendőket. Felvázoltam az üzleti terv részeit, illetve az egyes részeknél megfogalmaztam, milyen tartalmi elvárásokkal nézünk szembe. A következő fejezetben az egyéni vállalkozások jogszabályi kötelezettségeire tértem ki. Először az egyéni vállalkozás regisztrációját, majd a különböző változás bejelentéseket taglaltam. A dolgozatból megtudható, hol lehet az egyéni vállalkozások legfontosabb adatait megtudni. Részletesen kifejtettem az egyéni vállalkozások által választható adózási módokat. Mindegyik módszernél előnyöket és hátrányokat is megfogalmaztam. Az adózási módok után az iparűzési adó lehetséges számítási módjairól, valamint az esetleges megosztásairól számoltam be. Rövid tájékoztatást írtam az egyszeres könyvvitelről is, majd a választható nyilvántartásokat egyesével jellemeztem. A dolgozat utolsó lényegi részében egyes bevételi szinteknél általam meghatározott tételes adókkal számított, valamint a vállalkozói jövedelem szerinti adózással számított jövedelmet hasonlítottam össze. Ebben az elemzésben nagyrészt a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint számoltam, az egyszerűség kedvéért egyszerűsített feltételekkel kalkuláltam. A dolgozat végén az összefoglaló részben javaslatot is tettem, mikor milyen adózási módot érdemes választani.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Déri Tünde
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Horváth Előd
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, elemzés(ek), KATA, üzleti terv, vállalkozói jövedelem
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:16
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet