Egy vállalkozás tevékenységének átfogó vizsgálata

Óbis Edina (2022) Egy vállalkozás tevékenységének átfogó vizsgálata. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of záródolgozat.pdf] PDF
záródolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. Május 09..

Download (837kB)
[thumbnail of titkosítási kérelem.pdf] PDF
titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (30kB)
[thumbnail of zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf] PDF
zaro-dolgozati-osszefoglalas_2021_foszk.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. Május 09..

Download (331kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakmai gyakorlatomat pénzügyi és számviteli gyakornokként a Budapest Banknál csináltam. A gyakorlat során, középvállalkozásokkal foglalkozó területen dolgoztam, ennek köszönhetően több száz, sikeres céget ismerhettem meg, illetve betekintést nyerhettem banki ügyeik mindennapi intézésébe.A záródolgozatom két részből tevődik össze. Az első részben a szakmai gyakorlati helyem bemutatása és a kötelezően választott két feladat elemzése olvasható. A második részben pedig az általam választott téma bővebb kifejtése következik.A beszámolómat a Budapest Bank és az MKB Bank bemutatásával kezdtem, majd ismertettem a hitelintézet számviteli politikáját, a 2020. évi kiegészítő melléklet segítségével.Az első feladatom a pénzforgalom lebonyolítása, a fizetési módok felsorolása, az alkalmazott bizonylatok ismertetése, illetve a bank számviteli politikájának bemutatása volt. A feladat megoldását banki szempontból közelítettem meg, tehát az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokat soroltam fel.Majd a számviteli politika ismertetése után a második feladat következik. Ahol a vállalat értékpapírjait és ezen értékpapírok hitelminősítési bírálatait ismertettem a 2020. évi kiegészítő melléklet adatai alapján. A bank számos értékpapírral rendelkezik és ezek hitelminősítései az alsó közepes fokozattól a magasan spekulatív fokozati kategória között helyezkednek el.  Az első rész rövid összefoglalója után a záródolgozatom fő része következett, amelyben egy általam választott vállalkozás tevékenységét vizsgáltam meg. A vállalkozás bemutatása, illetve számviteli politikájának ismertetését követően elkezdtem az átfogó elemzést a vállalkozás 2018. évi, 2019. évi és 2020. évi beszámolói alapján. Elemzésre került az eszköz-forrás állomány, ahol kiszámoltam az eszközök és a források megoszlásait.  Továbbiakban elemeztem a vállalkozás vagyoni helyzetét tőkeellátottsági és kötelezettségek aránya mutatók segítségével. A mutatók szintje kritikusra sorolható be, azonban a 2020. évre jelentős javulást figyelhettem meg.  A pénzügyi helyzetet a likviditási ráta, a likviditási gyorsráta és az azonnali likviditás kiszámításával elemeztem. Az eredményül megkapott mutatókból kiolvashatóvá vált, hogy ha a vállalkozás fizetőképes, és pénzügyileg stabil hisz mindhárom mutató növekvő tendenciát mutatott.Végül a jövedelmezőségi helyzetet elemzés és a hatékonyság elemzés következett.  A jövedelmezőségi helyzetnél az árbevétel-arányos jövedelmezőséget, az eszközarányos jövedelmezőséget és a tőkearányos jövedelmezőséget számoltam ki a 2018. évi, a 2019. évi és a 2020. évi eredménykimutatás adatait felhasználva.  A hatékonyság elemzésnél pedig a készletek és a nettó forgási sebességet számoltam ki a képletek segítségével.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szvetnyik Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: bankügyletek, befektetett eszközök, egyszerűsített mérleg, elemzés(ek), passzív bankügyletek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:16
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet