Forecasting és tervezés gyakorlata egy adott vállalkozás esetén

Soós Réka Regina (2022) Forecasting és tervezés gyakorlata egy adott vállalkozás esetén. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Forecasting és tervezés gyakorlata egy adott vállalkozás esetén.pdf] PDF
Forecasting és tervezés gyakorlata egy adott vállalkozás esetén.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of titkositási kérelem.pdf] PDF
titkositási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (47kB)
[thumbnail of SZTK_O_Sooós_Réka_Regina.pdf] PDF
SZTK_O_Sooós_Réka_Regina.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (230kB)

Absztrakt (kivonat)

A forecasting és a tervezés minden cég életében jelentős szerepet tölt be, vagy legalábbis sok helyen hallhatjuk/olvashatjuk, ezt de valóban, így van? Miért fontos, miért jelentős, mire jó, számos kérdés merülhet fel, hogy valóban szükséges-e, megéri-e a kapott információ a rá fordított erőforrásokat. Dolgozatomban a forecasting és tervezés elméletének áttekintése után a fenti kérdésekre is kerestem a választ, egy konkrét vállalaton azaz a MAM Baby AG-n keresztül vizsgálódva. Mind az anyavállalat, mind pedig a leányvállalatai több szinten terveznek, melyek közül kiemelten az értékesítés és az eredménykimutatás tervezésével foglalkozom. A szakirodalmi áttekintés után a tervezési és forecasting tevékenység folyamatának áttekintésével foglalkoztam, mely során feltérképezhettem a folyamat erőforrás igényeit, átláthatóvá vált számomra az éves felosztás és a felelősségi körök megoszlása.  Ezután a vállalat tervezési sajátosságaival foglalkoztam, majd megvizsgáltam a terv jelentőségét, döntéstámogató szerepét területek szerint, majd az ezt követő egységben a leányvállalatok tervezését befolyásoló tényezőkkel, és a terveik sikerességével, pontosságával foglalkoztam. A szükséges információhoz megkérdezéses módszert alkalmaztam, amikor is a vállalat a témában érintett dolgozóitól tájékozódtam a cég sajátosságai tekintetében. Miközben a leányvállalatok terveit vizsgáltam megannyi szempontból összességében arra a megállapításra jutottam, hogy vállalatcsoport szintjén viszonylag pontosan sikerül meghatározni a célokat, s az értékesítők meglehetősen jól megvalósítják azokat.  A hatékony döntéselőkészítő szerephez alaposan kidolgozott tervek szükségesek, s a MAM csoport tervezésén is folyamatos fejlődés látható. A dolgozatban látható táblázatokon is látszik, hogy évről évre egyre részletesebbek és pontosabbak. Az utóbbi években rengeteg hatás nehezítette meg a tervezést, így például a vírushelyzet mely komoly változásokat hozott az egész világon. A lezárások, boltzárások komoly akadályokat jelentettek a nemzetközi piacokon értékesítő vállalatok számára.  A tervek egyik vitathatatlanul nagy előnye, hogy ha folyamatos monitorozásnak vannak kitéve egyértelmű képet ad a vállalat működéséről és annak sikerességéről.   A riportálás egységes formájának követelménye pedig lehetővé teszi a folyamatos ellenőrizhetőséget és összehasonlíthatóságot, mely a vezetők számára megkönnyíti az átláthatóságot, s az alapvetően igényeik alapján kialakított jelentéseknek köszönhetően az elvárásaiknak megfelelő információtartalmat biztosít számukra. Az elkészítésre és a folyamatos megfigyelésre fordított erőforrások így feltétlenül megtérülni látszanak.  Tehát dolgozatom megírásának céljául kitűzött kérdéseimre a MAM viszonylatában egyértelműen válaszokat kaptam, s megerősítést miszerint a tervezés valóban fontos és jelentős szerepet tölt be a vállalatok életében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Auth Krisztián
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: business planning, controlling, controlling tervezés, financial planning, forecast
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:16
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet