Folyamatmodellezés elmélete és szemléltetése egy élelmiszer nagykereskedelmi vállalkozáson keresztül

Szauder Balázs (2022) Folyamatmodellezés elmélete és szemléltetése egy élelmiszer nagykereskedelmi vállalkozáson keresztül. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of SZAKDOLGOZAT_SZAUDER_BALAZS.pdf] PDF
SZAKDOLGOZAT_SZAUDER_BALAZS.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2082. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkositasi_kerelem.pdf] PDF
Titkositasi_kerelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (847kB)
[thumbnail of szakdolgozati-osszefoglalas_SzauderBalazs.pdf] PDF
szakdolgozati-osszefoglalas_SzauderBalazs.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2082. Május 11..

Download (264kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom célja az volt, hogy családi vállalkozásomat folyamatmodellezési szempontból elemezzem, majd ezt követően a folyamatokat úgy optimalizáljam, hogy az hosszútávon is alkalmazható legyen.Először az igényfelmérés folyamatát helyeztem előtérbe, ahol az elemzés segítségével az első optimalizálási lehetőséget a szerepkörök felosztásában találtam. Bízom benne, hogy a bemutatott modell a jövőben családi vállalkozásom segítségére lesz.Mivel az igényfelmérés során rengeteg adatot kezel cégünk és erre nem volt megfelelően kialakított rendszerünk, ezért a második javaslatom egy CRM rendszer használata volt, mellyel az adatok tárolásának tökéletesítését értem el. A CRM rendszer említésekor a vonatkozó GDPR alapelveket is figyelembe vettem, amire cégünk különös figyelmet fordít az esetleges adatkezelési hibákból adódó súlyos büntetések miatt.Dolgozatom második részében a beszerzési folyamatokat vizsgáltuk meg. A BPMN folyamatábra rávilágított arra, hogy a beszerzési folyamatok megindítását semmilyen adat nem támasztja alá. Az, hogy milyen áron sikerül termékeinket beszerezni, szinte csak a szerencsén múlik.Ennek javítása érdekében bemutattam egy általam kifejlesztett rendszert, a rendelési mutatót. A rendszer segédtáblái bármikor aktualizálhatóak friss adatokkal, így az adott pillanatban használható.Amennyiben később az adott szempontok értékeit szeretnénk módosítani vagy ezek mellett szeretnénk újabb szempontokat is felvezetni, az a leírás segítségével könnyedén megtehető.Továbbá példákon keresztül bemutattam egy kockázatelemzési stratégiát, ami cégünk minden részlegén hasznosítható.Vállalkozásunk fejlesztését folyamatmodellezési szempontból folytathatnám több területen is, ilyen például a raktározás. Mivel jelenleg nincs kialakítva egységes leltárrendszer raktárunkban, úgy gondolom a jövőben ennek a létrehozása elengedhetetlen lesz. A raktárban a későbbiekben egy vonalkód alapú raktárrendszert javaslok kialakítani. Informatikai tanulmányaimnak köszönhetően ez a rendszertípus könnyebben megvalósítható. A raktárrendszert továbbá célszerű volna összekötni a dolgozatom során bemutatott rendelési mutató rendszerével.Bízom benne, hogy a bemutatott folyamatokkal és az általam kidolgozott rendelési mutatóval érdemben segíthettem hozzá cégemet a bevételek növeléséhez és a további informatikai fejlesztésekhez.Köszönöm belső konzulensemnek, Dr Honfi Vid Sebestyén tanár úrnak, hogy segítségemre volt a folyamatmenedzsment tudományág elsajátításában.Köszönöm külső konzulensemnek, Rudi Sándornak és a Porsche Hungaria Kft.-nek, hogy szakmai gyakorlatomhoz gyakornoki állást biztosítva segítettek a folyamatszemlélet elsajátításában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Honfi Vid Sebestyén
Belső
főiskolai tanár; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Rudi Sándor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: belső vállalati folyamatok, CRM, folyamat modell, folyamatelemzés, logisztika
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:16
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet