A Fitmeal, mint start-up vállalkozás felépítése

Vezér-Tóth Balázs (2022) A Fitmeal, mint start-up vállalkozás felépítése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BIVL8U Szakdolgozat 2022.pdf] PDF
BIVL8U Szakdolgozat 2022.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 09..

Download (799kB)
[thumbnail of BIVL8U Titkositasi Kerelem.pdf] PDF
BIVL8U Titkositasi Kerelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (813kB)
[thumbnail of BA_O_Vezér-Tóth_Balázs.pdf] PDF
BA_O_Vezér-Tóth_Balázs.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 09..

Download (279kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témáját, egy hozzám nagyon közel álló start-up vállalkozás adta, a FitMeal Hungary Kft. A cég személyre szabott étrendek értékesítésével foglalkozik, amelynek alapját egy professzionálisan kidolgozott algoritmus adja. Jelenleg 1,5 éve töltök be üzletvezetői pozíciót ennél a vállalkozásnál, előtte a tervezésben és a megvalósításban segédkeztem, így természetes volt, hogy egyetemi éveim lezárásaként, hogy ennek a cégnek a vállalatértékelését valósítsam meg.Természetesen vállalatértékelésnél mindenkinek az jut eszébe, hogy egy régóta, jól működő céget, a rengeteg adat segítségével egyszerűbb értékelni, ez ugye nem olyan egyszerű egy kezdő vállalkozásnál ugyanis nincs piaci ár, részvény ár csakis a könyv szerinti érték és a becslés. Mivel a cég két és fél éve üzemel és ráadásul egy start-up projektről beszélünk, így sokkal izgalmasabb volt ennek az értékelése és egyben kihívás a számomra.A dolgozat első részében a vállalatértékelés elméleti hátterét ismertettem a felhasznált szakirodalom alapján, valamint bemutatásra kerül a vállalkozás innovatív fejlődési lehetőségei.A dolgozat második részében a piac egyik legkülönlegesebb szegmensével foglalkozom, a start- up vállalkozások egyedülálló sajátosságait mutatom be.Majd ezután egy környezeti elemzés segítségével bemutatom a gazdasági helyzetet, a cégre vonatkozó esetleges negatív hatásokat.Egy SWOT elemzés segítségével bemutatom a vállalkozás jelenlegi és jövőbeni helyzetének lehetőségeit és veszélyforrásait.Egy versenytárs elemzés során bemutatom a versenytársak esetleges hiányait, illetve hibáit.Az utolsó részben az elsajátított elméleti anyag segítségével és a másfél év üzletvezetési tapasztalatával, a FitMeal Hungary középtávú diszkontált cash flow alapú vállalatértékelését végeztem el a vállalat eddigi beszámolói és a jövőbeni becslések alapján. A kapott eredmények alapján meghatározom a vállalat és a saját tőke értékét.Szakdolgozatommal megpróbálok választ találni arra a kérdésre, amely kutatási kérdéseim körében is meghatározó: milyen kilátások jellemzik a vállalkozás jövőjét egy eddig a piaconnem létező, algoritmus alapú, személyre szabott étrendtervező?

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Dr. Kucséber László Zoltán
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügy Tanszék; PSZK
Földi Erika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: cash flow elemzése, diszkontálás, startup, valuation, vállalati versenystratégiák
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:15
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet