A Vaszary Kolos Kórház beszerzés megoldásának módja és fajtái a fejlődés és fenntarthatóság jegyében

Payton Kathleen Judit (2022) A Vaszary Kolos Kórház beszerzés megoldásának módja és fajtái a fejlődés és fenntarthatóság jegyében. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záródolgozat_Payton_Kathleen_Judit.pdf] PDF
Záródolgozat_Payton_Kathleen_Judit.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2047. Április 28..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (209kB)
[thumbnail of Összefoglalás..pdf] PDF
Összefoglalás..pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2047. Április 28..

Download (199kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban bemutattam egy egészségügyi intézmény beszerzési folyamataihoz kapcsolódó tevékenységeket és azok jelentőségét, ezen belül is a szükségletek azonosítását, az árajánlat kezelést, a kórház által beszerzett termékek fajtáit, a rendelési tételnagyság megállapításának folyamatát és a szállítók kiválasztásának stratégiáját. A beszerzési folyamatok közül azokat választottam ki és fejtettem ki bővebben, melyekkel a leggyakrabban találkoztam szakmai gyakorlatom során. Továbbá, bemutattam a beszerzés helyét a kórházon belül, a beszerzés megvalósításához elengedhetetlen informatikai hátteret, és végül primer kutatást végeztem a fenntarthatóságra koncentrálva. A beszerző munkatársakkal készített interjú során olyan kérdéseket tettem fel, amelyek a kórház beszerzés gyakorlatában kiépített környezettudatos és társadalmi felelősségvállalást tükröző szokásokra reflektál. Dolgozatom során a kórház beszerzés folyamatainak elemzésére fordítottam a legnagyobb hangsúlyt. Tanulmányaim során elsajátított ismereteim alapján elemzéseket állítottam össze dolgozatom témáinak elméleti kifejtése mellett. A fenntarthatóság és a zöld beszerzés manapság egyre többször jelenik meg a felelős vállalatirányítási eszmék között. Egyre több vállalat építi be a beszerzési gyakorlatába a környezettudatos megoldásokat, illetve a társadalmi felelősségvállalás érvényre juttatásával alakítják ki a beszerzés folyamatait. Témaválasztásom fő oka, hogy bemutassam, hogyan működik egy kórház beszerzése, illetve, hogy hogyan valósul meg egy betegellátással foglalkozó intézmény beszerzésében a fenntarthatóság és a zöld beszerzés eszméje. Megállapításom szerint a Vaszary Kolos Kórház környezettudatos beszerzésének gyakorlata - habár kezdetleges állapotban van még jelen az intézményen belül-, de idővel hatékony megoldásnak bizonyul a negatív környezeti változások és a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrások fogyatkozásának problémájára.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Pócsföldiné Tóth Brigitta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: anyagbeszerzés, beszerzési stratégia, beszerzési tevékenység, egészségügyi ellátás, fenntarthatóság, szállítók
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:13
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:13

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet