Nonprofit és egyéb szervezetek beszámoló készítése, sajátos tevékenységének elemzése.

Szvitek Attila (2022) Nonprofit és egyéb szervezetek beszámoló készítése, sajátos tevékenységének elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Nonprofit és egyéb szervezetek beszámoló készítése, sajátos tevékenységének elemzése.pdf] PDF
Nonprofit és egyéb szervezetek beszámoló készítése, sajátos tevékenységének elemzése.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BKVS7N_Szvitek_Attila.pdf] PDF
BKVS7N_Szvitek_Attila.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (239kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témája a Nonprofit és egyéb szervezetek beszámoló készítése, sajátos tevékenységének elemzése volt. A kutatásom első felében a választásomat indokoltam meg és a kutatásom során alapul vett hipotéziseket mutattam be. A felvetések szerint a nonprofit szervezetek a társadalmunk szociális fejlődését segítik elő, illetve, hogy a működésük tiszta és átlátható a kapott támogatásokat és adományokat a céljuk elérése folyamán használják fel és a későbbiek során sem fogják az ilyen fajta szervezeteket pénzmosásra használni. A kutatási kérdéseim ezzel voltak kapcsolatosak. Először arra voltam kíváncsi, hogy egy kisebb település életében van-e létjogosultsága ezeknek a szervezeteknek, továbbá, hogy a kapott pénzeket, mennyire használják fel jogszerűen a céljuk elérése érdekében. Ezeknek a kérdéseknek megválaszolására a dolgozat második felében került sor. Azonban az első részben a szakirodalmakat felhasználva bemutattam az ilyen típusú szervezetek áltanos tudnivalóit és a rájuk jellemző törvény által előírt szabályokat. Továbbá, hogy ezeken belül milyen beszámolói kötelezettségekkel rendelkeznek, milyen típusúakat készíthetnek ezek a társaságok, valamint prezentáltam az egyéb adatszolgáltatási teendőiket.  A dolgozatom második felében a kutatási részben a szülőfalumban Bakonycsernyén működő civil szervezetek működését elemeztem a könyvelésük és a beszámolóik alapján. Három civil szervezetet választottam ki név szerint a Bakonycsernyei Iskolásokért Alapítványt, Bakonycsernyei Bányász Sport Egyesületet, illetve az Élő Kövek Alapítványt. A vizsgálatuk során megnéztem négyéves időintervallumokban, hogy milyen eredményeket értek el, miket tesznek a faluban élő emberek életéért, valamint hogyan segítik és fejlesztik azt. Ezek után pedig a bevételek megoszlásairól készítettem kimutatásokat, aminek köszönhetően megtudtam, hogy mennyi támogatást kapnak, és mennyi az alapcéljuk által végzett tevékenységből befolyt jövedelmük, majd megnéztem a ráfordításaikat is a megoszlásuk szerint, aminek a segítségével a befolyt pénzek felhasználásáról tudtam meg többet és a végén az eredményességükről csináltam egy elemzést. A beszámolókból nyert adatok felhasználásával a vagyoni helyzetüket is elemeztem. A kővetkező pontokban ismertettem a primer kutatási módszereim, amelyek egy online kérdőív készítése volt, ahol azt szerettem volna megtudni, hogy a Bakonycsernyén élő emberek mennyire elégedettek a helyi civil szervezetekkel és mennyire tartják fontosnak a működésüket, továbbá interjúkat készítettem a korábban említett szervezetek vezetőivel, ahol a működésükre és az átláthatóságra voltam kíváncsi. A kapott eredményeket kiértékeltem.  A kutatás végén arra következtetésre jutottam, hogy a hipotézisek a vizsgálataim alapján igazak és a civil szervezetek segítik egy község életének a fejlődését, valamint a működésük tiszta és átlátható.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Borzán Anita
Belső
egyetemi docens; Számvitel Tanszék; PSZK
Szvitek Ákosné
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: beszámolókészítési sajátosságok, civil szervezetek, civil törvény, nonprofit szervezet(ek), nonprofit szervezetek gazdálkodása
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:13
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:13

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet