Nagyvállalati controlling rendszer reorganizációja

Schum-Bauer Ágnes (2022) Nagyvállalati controlling rendszer reorganizációja. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Schum-Bauer Ágnes szakdolgozat.pdf] PDF
Schum-Bauer Ágnes szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 06..

Download (1MB)
[thumbnail of Schum-Bauer Ágnes - titkosítás.pdf] PDF
Schum-Bauer Ágnes - titkosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (25kB)
[thumbnail of Schum-Bauer Ágnes Témavázlat és összefoglaló.pdf] PDF
Schum-Bauer Ágnes Témavázlat és összefoglaló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 06..

Download (282kB)

Absztrakt (kivonat)

A kutatásom célja az volt, hogy az olvasót bevezessem a kontrolling fontosságába, áttekintést adjak a kontrolling feladatairól, megismerkedjek egy jól működő vállalkozás kontrolling rendszerével, valamint, hogy igazolást nyerjen az az állítás, miszerint egy modern kontrolling rendszeren keresztül a munkatársak hatékonyságát jelentősen lehet növelni, hibázási lehetőségeket minimalizálni, illetve időt lehet megspórolni, amelyek hatékonyabbá teszik a vállalkozás működését.  Úgy gondolom témám nagyon aktuális, hiszen a mai világban rohamosan fejlődő informatikai megoldások mellett a vállalkozásoknak is fontos lépést tartaniuk. Az általam vizsgált Fusion Zrt. a közelmúltban cserélte le a korábban alkalmazott gyakorlatát egy fejlett kontrolling rendszerre, ezért volt lehetőségem megismerni az új rendszerrel járó előnyöket és a régi elavult módszer hátrányaiba is betekintést nyerhettem. A korábbi, elvavult módszer bemutatása és a Jedox bevezetésének ismertetése alapján igazolást nyert az állításom, miszerint egy fejlett rendszer segítségével rengeteg energiát, munkaórát és hibát lehet kiküszöbölni a mindennapi munkavégzés során, emellett a gyors reagálás képességével fent lehet tartani a versenyképességet és tartani a lépést a konkurenciával. A Jedox program ismeretével, kis ráfordítással gyors és precíz válaszokat és előrejelzéseket tudunk adni változásokra, ugyanakkor a rendszer kiváló elemzési és vizualizációs képességekkel is rendelkezik. Legyen szó pénzügyről, értékesítésről, humán erőforrásról, marketingről vagy beszerzésről – minden üzleti egység közös képet kap az összes releváns pénzügyi és működési adatról. Ennek alapján közösen tudnak stratégiai és operatív terveket készíteni, és ezek megvalósulását folyamatosan mérni, nyomon követni és javítani. Leegyszerűsíti az üzleti együttműködést, és a döntéshozók hatékonyabban hozzák meg a múltbéli adatokon alapuló döntéseket.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Számvitel Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Controlling szakközgazdász

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kresalek Péter
Belső
Mestertanár; Számvitel Tanszék; PSZK
Krizbacher Barbara
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: controlling, Jedox, kontrolling rendszer, nagyvállalat, OLAP
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:13
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:13

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet