Távmunka és otthoni munkavégzés – Mindenhol jó, de legjobb otthon?

Mayer Zsófia (2022) Távmunka és otthoni munkavégzés – Mindenhol jó, de legjobb otthon? Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of BA_Mayer_Zsófia_ER62JL_szakdolgozat.pdf] PDF
BA_Mayer_Zsófia_ER62JL_szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 03..

Download (1MB)
[thumbnail of Mayer Zsófia_szakdolgozat_titkosítás.pdf] PDF
Mayer Zsófia_szakdolgozat_titkosítás.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (229kB)
[thumbnail of BA_O_Mayer_Zsófia.pdf] PDF
BA_O_Mayer_Zsófia.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 03..

Download (277kB)

Absztrakt (kivonat)

Globalizáció, digitalizáció, COVID-19, Y és Z generáció – ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hagyományos értelemben vett munkavégzés mellett már feltűnnek olyan lehetőségek, ahol nem szükséges a személyes jelenlét. Vajon milyen hatással van a vállalat hatékonyságára, a szervezet életére és a munkavállalók kommunikációjára ez a forma?Hogyan lehet fenntartani a motivációt és a hatékonyságot? Milyen tényezők befolyásolják a munkavállaló hatékonyságát? Ezeket a kérdéseket vizsgáltam szakdolgozatomban, mivel rendkívül aktuális és izgalmas témakör. A szekunder kutatásommal körvonalaztam a főbb tudnivalókat, ezek között szerepelt az alapvető fogalmak és jogszabályok tisztázása, valamintismertettem, hogy a karrierrel hogyan függ össze a Maslow piramis, mitjelent az Információs és Kommunikációs Technológia és az miként függ össze a generációs kérdéssel. A KözpontiStatisztikai Hivatal két kutatását felhasználva vizsgáltam, hogy a demográfiai tényezők, mint például: lakóhely, kor, iskolai végzettség, miként befolyásolják a távmunkavégzést Magyarországon. Csoportosítva bemutattam, hogy az összegyűjtött szakirodalmak alapján milyen előnyök és hátrányok határozhatók meg a távmunkavégzéssel kapcsolatban a munkavállaló és a munkáltató szempontjából, ezeket később a kérdőíves primer kutatással is teszteltem. Bemutattam a COVID-19 világjárványt, annak definícióját és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket is, különös figyelmet fordítva az otthoni munkavégzés ösztönzésére. Ehhez felhasználtam pontos reprezentatív kutatási adatokat, amivel alátámasztottam a járvány okozta változásokat Magyarországon. Részleteztem, hogy hogyan változott a távmunkavégzésben dolgozók aránya területenként, iparáganként és a demográfiai mutatók tekintetében. A szakdolgozatomat az ABB Kft közreműködésével készítettem el, ezért bemutattam a cég legfontosabb jellemzőit, rövid történetét, majd az otthoni munkavégzésre vonatkozó belső szabályzatokat 2018-ból és 2022-ből. A szekunder kutatást kérdőíves primer kutatással egészítettem ki, amelyet a közösségi média felületeken lehetett elérni. A kutatási kérdések megfogalmazásához felhasználtam a szakirodalmak anyagait, ezért össze tudtam hasonlítani a két kutatás eredményét. Összességében azt a következtetést tudtam levonni, hogy a távmunkát, ezen belül kiemelten az otthoni munkavégzést, a külső és belső tényezők egyaránt befolyásolják. Fontos felmérni, hogy az adott munkakör mennyire teljesíthető külső környezetben és ehhez mérten meghatározni a feltételeket. A munkavállalónak ismernie kell saját jellemét, képességeit és lehetőségeit, mielőtt belevágna ebbe a munkavégzési formába. A sikeresség kulcsa a megfelelő környezet és eszközök, valamint a bizalom és a kommunikáció mindkét fél oldaláról.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kása Richárd
Belső
tudományos főmunkatárs; Menedzsment Tanszék; PSZK
Zubor Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: atipikus munkavégzés, home office, IKT, otthoni munkavégés, távmunka
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:13
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:13

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet