Környezetvédelmi termékdíj bevallást segítő alkalmazás bevezetése egy termelő vállalatnál

Számpor Dénes (2022) Környezetvédelmi termékdíj bevallást segítő alkalmazás bevezetése egy termelő vállalatnál. Pénzügyi és Számviteli Kar. (Kéziratban)

[thumbnail of Záródolgozat_SzD.pdf] PDF
Záródolgozat_SzD.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2037. Május 06..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (567kB)

Absztrakt (kivonat)

A záródolgozatomban egy új környezetvédelmi termékdíj bevallást segítő program bevezetését részleteztem a ZOLLNER Kft.-nél. A környezetvédelmi termékdíjat a magyar állam 1995-ben vezette be annak érdekében, hogy a hazai vállalatok környezetszennyező tevékenységét korlátozni tudja. Ez az adónem kifejezetten fontos napjainkban, ugyanis a globális felmelegesés következményeit, már a mindennapi életben is egyre jobban érezhetjük és ennek a problémának a visszafordítása érdekében legtöbbet a nagyvállalatok tehetnek, azzal, hogy környezettudatosabb módon folytatják tevékenységüket.A szakmai gyakorlatom során bepillantást nyerhettem egy ilyen termékdíj bevallásának folyamatába a ZOLLNER Kft.-nél. Maga a termékdíj általában akkor keletkezik egy vállalatnál, ha a cég külföldről elsőként importál vagy állít elő egy termékdíjas terméket, majd azt belföldön forgalomba hozza, vagy saját célra felhasználja. Ezek a termékek után megfizetett termékdíj visszaigényelhetővé válik miután igazoltan külföldre értékesítve és kiszállítva lettek.Maga a bevallás egy nagyon összetett és hosszadalmas folyamat, amit minden negyedévben el kell végezni. Ennek a támogatására fejlesztettek még évekkel ezelőtt egy programot, melyet a mai napig használnak a cégnél. Viszont ez a program sok manuális beavatkozást igényelt a működése során, ami miatt a hibázási lehetőségek száma is több lett. A cégnél végül úgy döntöttek, hogy egy új alkalmazás fejlesztésébe kezdenek, mivel átálltak egységesen egy másik programozási nyelvre a Java-ra. A jelenlegi program C#-ban volt írva, ami nem tér el nagyon a Java-tól, viszont a rossz, nem megfelelően dokumentált kódolás miatt nem lenne érdemes egy az egyben átfordítani az egész programot. Hatékonyabb eredmény érhető el egy újra átgondolt és a jelenlegi igényekhez igazodóan felépített program megírásával.Ehhez az új programhoz készítettem specifikációt a gyakorlatom alatt, amiben elemeztem a régi program működését, összegyűjtöttem a felhasználók igényeit, jobbítási lehetőségeket, lehetséges hibákat a program működésében és megírtam a tervezett munkafolyamatot. Amíg a specifikáció megírásán dolgoztam, megtapasztaltam, hogy egy program megírásában a leendő felhasználókkal való kommunikáció a legfontosabb és az, hogy egy mindenki számára érthető és bővíthető, fejleszthető kódot írjunk hozzá ugyanis, ha ezeket figyelembe vették volna a régi program megírásánál, akkor most nem kéne egy újon dolgoznunk.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Papp József
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: projektmunka
Kulcsszavak: adóbevallás, környezetvédelmi termékdíj, programtervezés, rendszerspecifikáció, SAP
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:12
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet