Fogyasztói elégedettség és szolgáltatásminőség értékelésének mérése a hulladékgazdálkodásban

Rákóczy Zsuzsanna Éva (2022) Fogyasztói elégedettség és szolgáltatásminőség értékelésének mérése a hulladékgazdálkodásban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Fogyasztói elégedettség és szolgáltatásminőség értékelésének mérése a hulladékgazdálkodásban.pdf] PDF
Fogyasztói elégedettség és szolgáltatásminőség értékelésének mérése a hulladékgazdálkodásban.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 02..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (37kB)
[thumbnail of szakdolgozati-összefoglalás.pdf] PDF
szakdolgozati-összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 02..

Download (157kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a fogyasztói elégedettség és a szolgáltatásminőség értékelésének mérése a hulladékgazdálkodásban. A szolgáltatás minőségének mérése és a fogyasztói elégedettség vizsgálata már elterjedt gyakorlat a versenyszférában, de a közüzemi szektorban még kevésbé alkalmazzák. A szakirodalomban fellelt fogalmak áttekintése során kimondható, hogy a szolgáltatásminőség és a fogyasztói elégedettség fogalmát nehéz meghatározni, valamint vizsgálni, mert az szolgáltatás típusonként eltérő lehet. A minőség és elégedettség kapcsolatát tekintve a vásárló elégedett lesz, ha az elvárásainak megfelel a kapott teljesítmény, amennyiben nem felel meg, akkor elégedetlen lesz. Az elégedettség növekedése hatással van az újravásárlási szándékra, viszont a hulladékgazdálkodás esetén, mivel kötelezően igénybeveendő szolgáltatás, ezért a fizetési hajlandósságra van hatással az elégedettség növekedése. Dolgozatomban a GAP-modell és a SERVQUAL modellt mutatom be, mint a szolgáltatásminőség mérésére szolgáló eszközök, valamint a kérdőívem elkészítéséhez is ezen modellek elméleti háttere adta a kiindulási alapot, melyeket igyekeztem úgy kialakítani, hogy alkalmazhatósága illeszkedjen a hulladékgazdálkodási szolgáltatások jellemzőivel. A kérdőív felépítése során az alábbi kérdések fogalmazódtak meg bennem: Mennyire elégedettek a felhasználók a szolgáltatással? Mi befolyásolja a felhasználói elégedettséget vagy elégedetlenséget? Milyen változások, fejlesztések fontosak leginkább a felhasználói elégedettség növelése érdekében? A kérdőívet 105 személy töltötte ki, ezért ezen adatok alapján megalapozott lehet a kutatás. A kérdőív elemzése során levonható következtetésként, hogy összességében elégedettek a kérdőívet kitöltő személyek a kapott szolgáltatással. Megállapítható, hogy a szolgáltatás színvonala és a szolgáltatásért fizetendő ár van a legnagyobb befolyással az elégedettségre, mivel egy közüzemi szolgáltatásról van szó, ezért ahogy már említettem, ez egy kötelezően igénybeveendő szolgáltatás, a felhasználónak nincs lehetősége dönteni, hogy igénybe veszi azt vagy sem. A felhasználók elégedettségének növelése érdekében fontos lenne a kiegészítő szolgáltatások fejlesztése, valamint bevezetése, illetve a lakosság felé történő kommunikáció fejlesztése és annak növelése. Kiegészítő szolgáltatásként minden településen szükséges a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, Budapesten pedig a rendszeresség növelése szükségszerű, ezzel elérhető lenne, hogy minél több felhasználó kezdi el szelektíven gyűjteni a hulladékot. Fejlesztendő területhez tartozik még az ügyfélszolgálatokon dolgozó személyzet képzése, oktatása. Az NHKV Zrt. ügyfélköre akkor lesz elégedett, ha megbízható, állandóan jó színvonalú szolgáltatást kap. A célközönség elégedettsége az NHKV Zrt. számára is fontos, mert javul a megítélése és kevesebb lesz a reklamáció.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Laluska Zsuzsa
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Réthi Gábor
Belső
főiskolai docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fogyasztói elégedettség mérése, hulladékgazdálkodás, közszolgáltatás(ok), szolgáltatás minőség, szolgáltatásminőség
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:12
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet