Az Imperial Tender közbeszerzési és tanácsadó korlátolt felelősségű társaság információrendszerének bemutatása, fejlesztési lehetőségek

Kuti Gábor (2022) Az Imperial Tender közbeszerzési és tanácsadó korlátolt felelősségű társaság információrendszerének bemutatása, fejlesztési lehetőségek. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of C1OT2A Kuti Gábor szakdolgozat.pdf] PDF
C1OT2A Kuti Gábor szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Kuti Gábor.pdf] PDF
BA_O_Kuti Gábor.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (229kB)

Absztrakt (kivonat)

A dolgozat témája egy kisvállalkozás információrendszerének a bemutatása és a fejlesztésének a lehetőségei. Mivel a társaság a gyorsan változó közbeszerzési piac körülményei közt működik, elengedhetetlenül fontos, hogy az információrendszer képes legyen az egyre újabb kihívásokkal megbirkózni. A dolgozatban arra kerestem a választ, hogy mik azok a területek, ahol az információrendszer fejlesztésre szorul, és ezeket hogyan lehet megvalósítani. A dolgozat elkészítése során ennek megfelelően az elméleti háttér bemutatását követően megfogalmaztam azokat a követelményeket, amiket az információrendszernek teljesítenie kell, a felhasználók oldaláról meghatároztam azokat az elvárásokat, amiket az információrendszertől a működése során elvárnak. Ezt követően azonosítottam az információrendszer egyes elemeit. Mivel a társaság szerver alapú információrendszert alkalmaz, ezek a következők: központi szerver, személyi számítógépek, hálózati aktív eszközök (routerek és switchek), wan hálózat eszközei, szoftverek, illetve a környezet (a társaság központi irodája) Az információrendszer egyes elemeit ezt követően megvizsgáltam a rendelkezésre állás szempontjából, és javaslatot tettem a rendelkezésre állás növelése kapcsán figyelembe vehető tényezőkre. Ezt követően sorra vettem a fejlesztés lehetőségeit, amiket a rendszer egyes fenti elemei mentén mutattam be. Ezek a fejlesztések nagymértékben növelhetik a társaság termelékenységét, javíthatják a versenyképességet, biztosítják a jövőben is a megfelelő színvonalú, biztonságos munkavégzést. A fejlesztések között akad, amit viszonylag könnyű kivitelezni (pl. a szerveren meglévő tárhely bővítése, a RAID fejlesztése, a wifi lefedettség javítása, virtuális adattárolás, az asztali számítógépek cseréje laptopokra), illetve olyanok is, amik komolyabb befektetést igényelnek (tartalék szerver, router, switch beállítása, üzleti információrendszer bevezetése). Külön fejezetben foglalkoztam az informatikai szabályzat elkészítésével az MSZ ISO/IEC 27001:2014 szabvány mentén, amivel a társaság jelenleg nem rendelkezik, pedig ez a dokumentum alapvető fontosságú lehet a társaság biztonságos működése kapcsán. Az informatikai biztonság a társaság alapvető érdeke, ennek eléréséhez szükséges a munkavállalók és a vezetők elhivatottsága is. A dolgozatban szereplő megállapítások átfogó képet adnak a társaság jelenlegi információrendszerének a működéséről, és közérthető módon tesznek javaslatot annak fejlesztési lehetőségeire, hiszen a mai, kiélezett piaci versenyben nem megengedhető, hogy egy vállalkozás hátrányba kerüljön másokkal szemben az információrendszere nem megfelelősége miatt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Avornicului Mihály Szilárd
Belső
egyetemi docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Virág Tamás
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbiztonság, fejlesztés eszközei, informatikai biztonság szabályozása, információrendszer, kisvállalatok
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:12
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet