A helyi adók szerepe Eger megyei jogú város Önkormányzati feladatainak finanszírozásában

László Fruzsina (2022) A helyi adók szerepe Eger megyei jogú város Önkormányzati feladatainak finanszírozásában. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of László_Fruzsina_DFHWSJ_2022_Szakdolgozat.pdf] PDF
László_Fruzsina_DFHWSJ_2022_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of BA_O_László_Fruzsina_DFHWSJ.pdf] PDF
BA_O_László_Fruzsina_DFHWSJ.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (284kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom célja, hogy összefoglaljam a helyi adóztatásra vonatkozó főbb szabályokat 2018-2021-es évek tekintetében, továbbá, hogy egy általános képet adjak a helyi adók főbb jellemzőiről. Szeretném ismertetni a helyi adók betöltött szerepét az önkormányzat gazdálkodásában, mindazonáltal dolgozatomban ki fogok térni a 2020-as év elején Magyarországot is értintő COVID19 koronavírus járványra, hiszen a járványhoz szorosan kapcsolódó gazdasági válság is érintette hazánkat. A vírus elhárításának érdekében pedig számos kormányzati intézkedés történt. Ezek számszerűsített hatásait Eger megyei jogú város Önkormányzata példáján keresztül mutatom be. A szakdolgozatom során tehát a koronavírus világjárvány Eger megyei jogú város Önkormányzatának költségvetésére gyakorolt pénzügyi hatásait mutatom be a 2018-2021. évek tekintetében.Szakdolgozatom felvezetéseként először is egy rövid történelmi kitekintő során bemutatom a helyi önkormányzás és adóztatás kialakulását. Ezt követően rátérek a helyi önkormányzatok gazdálkodására, amely alapján részletezem azt, hogy milyen típusú bevételekkel rendelkezik egy önkormányzat. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) alapján felvázolom a kötelezően, illetve az Önkormányzatok alapján önként vállalt feladatokat, majd rátérek a helyi adók szabályozására, amely esetében segítségemre a Helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt (a továbbiakban: Htv.) lesz. Az általános ismeretek bemutatása során pedig rátérek az általam vizsgált városra tehát Egerre. Eger esetében adónemenként megvizsgálom a helyi adóztatást az önkormányzati rendeletek alapján. Bemutatom a veszélyhelyzet során meghozott kormányzati gazdasági intézkedéseket majd rátérek a 2020. évi költségvetési év során bekövetkezett Önkormányzat költségvetését érintő gazdasági hatásaira. Ismertetem az adóbevételek alakulását 2018-2021-es évek tekintetében, amelyeket táblázatok alapján is szemléltetek. Összehasonlítom a 2018. évi, 2019. évi, 2020. évi és 2021. évi beszámolók adatait, amellyel igazolom, hogy a koronavírus hatására meghozott intézkedések Eger megyei jogú város Önkormányzatának jelentős bevétel kiesést jelentett és számos nehézséget okozott. Végezetül következtetést vontam le a szakdolgozatom során vizsgált időszak tekintetében, majd megállapítottam, hogy az Önkormányzatnak a felmerülő nehézségek ellenére is sikerült a működőképességét fenntartani, így dolgozatom alapfelvetése, mely szerint a kormány által meghozott és megkövetelt intézkedések hatására Eger megyei jogú város Önkormányzatának működése veszélybe került részben bizonyosodott be, mivel az önkormányzat által közzétett beszámolók adatai tanúsítják, hogy 2020. évben és a 2021. évben is a bevétel kiesés ellenére az Önkormányzat kötelező feladatait el tudta látni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
dr. Gárdos Csaba Ferenc
Belső
Mesteroktató; Pénzügy Tanszék; PSZK
Pásztor Andrea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: helyi adók, helyi önkormányzat költségvetése, helyi önkormányzati gazdálkodás szervezeti rendsze, koronavírus-járvány (COVID-19), városi önkormányzat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Nov. 11. 08:12
Utolsó módosítás: 2022. Nov. 11. 08:12

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet