Banki értékpapír elszámolási rendszer elmélete és gyakorlati megvalósítása

Kerekes Dóra (2022) Banki értékpapír elszámolási rendszer elmélete és gyakorlati megvalósítása. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Kerekes_Dóra_MB7ZM2_Szakdolgozat.pdf] PDF
Kerekes_Dóra_MB7ZM2_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (1MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (272kB)
[thumbnail of Összefoglalás.pdf] PDF
Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (203kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának egy banki értékpapír elszámolási rendszerről írnék, azon belül is a Dorsum Zrt. saját fejlesztésű Clavis NXT rendszeréről és annak bevezetéséről egy valós, idei projekt mentén. A Clavis rendszer célja a különböző értékpapírok által érintett pénzügyi intézmények értékpapír nyilvántartási, elszámolási, értékelési, könyvelési és kötelező jelentés igényeinek kiszolgálása. A Clavis korábbi verziói még két rétegű megoldások voltak, melyek mindössze egy adatbázist és egy PowerBuilderben írt kliens alkalmazást jelentettek. Az új Clavis NXT rendszer a korábbi rendszer tapasztalataira épülnek, ugyanakkor a technológiai stack teljes megújításra került. Ez a rendszer már egy komplex, Mikroservice-es, három rétegú architektúrában készült. A Dorumban jelenleg a Clavis és Clavis NXT rendszer kombinációjának bevezetésével foglalkozunk egy külföldi letétkezelőnél. A szakdolgozatom első felében bemutatom a pénzügyi piac szereplőit, a letétkezelőket és annak feladatait, valamint az értékpapírokkal kapcsolatos főbb tevékenységeket. A szakdolgozatom második fele a Clavis NXT rendszer gyakorlati megvalósításáról, a rendszer bemutatásáról, működéséről és előnyeiről szól, valamint írok a Clavis rendszer korábbi verziójáról, illetve, hogy az eddigi tapasztalatok alapján milyen változtatások voltak szükségesek az újabb Clavis NXT rendszerben az ügyfelek igényeinek a kiszolgálása és elégedettsége miatt. A szakdolgozatom harmadik felében az aktuális bevezetési projekt főbb, érdekesebb részeit emelném ki, és leírom, hogyan valósul meg a projekt a tervezéstől egészen a kész termékig. Olyan fontos kérdéseket is érintek, mint például a bővíthetőség, biztonság és adatszolgáltatás megoldása. A programról elmondható, hogy a letétkezelőknél évek óta sikeresen működik, funkcionalitásában megfelel az elvárásoknak.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Gazdaságinformatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Dobák Dóra
Belső
főiskolai docens; Gazdaságinformatika Tanszék; PSZK
Nagy Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adatbázis, bankrendszer(ek), konténerizáció, projekt(ek), workflow
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:26
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet