Egy középvállalat pénzügyi elemzése

Brodszki Péter (2022) Egy középvállalat pénzügyi elemzése. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Brodszki Péter_Egy középvállalat pénzügyi elemzése.pdf] PDF
Brodszki Péter_Egy középvállalat pénzügyi elemzése.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. Május 11..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítás_B93372.pdf] PDF
Titkosítás_B93372.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (52kB)
[thumbnail of BA_Összefoglalás_Brodszki_Péter.pdf] PDF
BA_Összefoglalás_Brodszki_Péter.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2032. Május 11..

Download (458kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat témája egy pénzügyi elemzése, amelyet egy középvállalkozásról írtam. A pénzügyi elemzése egy fontos kutatás minden vállalkozás életében, mivel rá világít az adott cég működésének eredményességére vagy ha éppen nem profitáló a vállalkozás akkor választ adhat az elemzés, hogy miket kéne változtatni az eredményesség érdekében. A vizsgált vállalkozás projekt finanszírozási hiteleket is szokott felvenni, ezért fontosnak éreztem a pénzügyi elemzés elvégzését. Tanulmányaim során megfelelő tudást sajátítottam el pénzügyi és számviteli ismeretekből, valamint a komplex elemzés tárgynak köszönhetően különféle mutatószámok használatát jól tudtam alkalmazni pénzügyi elemzésem során, valamint cégnél betöltött munkám során gyakorlatias gazdasági tudásra tettem szert, illetve nagyon sokat segített a vezetőséggel és kollégákkal folytatott eszmecserék, ami még inkább arra ösztönzött, hogy egy átfogó pénzügyi elemzést írjak. Úgy hiszem, hogy egy bizonyos szintű releváns tudásom megvan ahhoz, hogy mind szakmailag, mind pedig minőségében is egy jó szakdolgozatot tudjak írni. A dolgozatom első részében a szükséges fogalmakat írtam le, hogy jobban megérthető legyen egy vállalkozás működése. Majd, ahogyan már korábban említettem a komplex elemzés tárgyban tanult mutatószámok fogalmait írtam le, ami nagy segítség volt a vállalat eredményességének megértésében. Aztán bemutattam magát a Ples Zrt.-ét, hogy mivel foglalkozik, milyen adottságokkal rendelkezik és mik a tervei a jövőre tekintve A STEEP elemzés segítségével a vállalat makro környezetét mutattam be, SWOT analízessel a vállalkozás szempontjából a főbb marketingkérdéseket fogalmaztam meg, hogy mire érdemes odafigyelni a cég életében és ez későbbiekben segíthet a célkitűzések, taktikák megfogalmazásában. Végül a leglényegesebb rész következett a pénzügyi terv megalkotása, amivel a vállalkozás és eredményességét, nagyságát mutattam be. Ezért részletesen elemeztem az eredménykimutatás, valamint a mérleg különböző sorait, mivel azok megbízható és valós összképet adnak a vállalkozás vagyoni és pénzügyi helyzetéről. Legvégül mutatószámok számításával fejeztem be kutatásom, mivel ezek a mutatók kifejezetten megmutatják a cég eredményességét, jövedelmezőségét és azt, hogy milyen gyorsan térülnek meg a befektetések, valamint mennyire biztonságosan működik egy vállalkozás.                          Azért éreztem fontosnak pénzügyi elemzést végezni a cégnek, mert ebben a válság előtti helyzetben nagyon sok kérdésre adhat választ egy ilyen elemzés, például: a növekvő energia árak mellett továbbra is jövedelmező tevékenységet folytasson a vállalkozás. Remélem szakdolgozatommal hozzátudtam járulni a cég eredményének a javításában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Pénzügy Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Gyulai László
Belső
óraadó tanár; Pénzügy Tanszék; PSZK
Nagy Csaba
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: eredményalakulás, kutatás, pénz, pénzáramlás, vizsgálat
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:26
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet