Kis-és Középvállalkozások a digitalizáció világában - Az egészségügy digitalizációja

Klinga Fanni (2022) Kis-és Középvállalkozások a digitalizáció világában - Az egészségügy digitalizációja. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat.pdf] PDF
Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 11..

Download (13MB)
[thumbnail of Titkosítási Kérelem.pdf] PDF
Titkosítási Kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (210kB)
[thumbnail of Összefoglalás.pdf] PDF
Összefoglalás.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 11..

Download (188kB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem.pdf] PDF
Titkosítási kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 11..

Download (210kB)
[thumbnail of Nyilatkozat.pdf] PDF
Nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2028. Május 11..

Download (159kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomat az egészségügy és a vállalkozások digitalizációjára alapoztam. Úgy gondoltam, hogy ez egy nagyon aktuális kérdés napjainkban. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy ezt egy szegmensre fókuszálva kívánom kutatni, ez pedig az egészségügy. Alapvetően is úgy gondoltam, hogy megérett ez a szektor a digitalizációra és változásokra, reformokra, és ezen helyzeten a Covid-19 járvány csak súlyosbított. Bár a Nemzeti Digitalizációs Projekt elindított hazánkban egyfajta változást, fejlődést, még mindig sok kérdésre keressük a választ a digitalizáció kapcsán. Érdekesnek találtam annak vizsgálatát, hogy hogyan is lehetne a jelenlegi állami rendszereket digitalizálni, közös adatbázist létrehozni és a kórházakat összehangolni. Kérdéses volt, hogy az állami és magán szektor összehangolható-e ? Képezheti-e alapjukat egy közös adatbázis illetve medikai szoftver? Sokféle medikai szoftver található meg jelenleg a magyar piacon, de mindegyik más-és más igényt elégít ki, ennek reprezentálását pedig úgy tartottam legcélszerűbbnek, ha egy ilyen szoftverrel foglalkozó vállalatot és egy magánkórházat vonok be a kutatásomba. Ezen felül igyekeztem megvizsgálni ,hogy ennek implementálása hogyan zajlik a különböző intézményekben, illetve mennyire használható ugyanazon struktúra. Fontos volt a fogyasztói szokások vizsgálata, perszónák megnevezése, és azon kérdés, hogy van-e egy adott csoport, perszóna akik befolyásolhatják a digitalizáció fejlődésének alakulását hazánkban, illetve elősegíthetik-e annak gyorsaságát. Legfőbb kérdésem az volt, hogy a jelenleg fellelhető struktúra, rendszer Magyarországon készen áll-e , stabil alapot adhat-e egy digitalizációs reformnak, sikeresen használhatóak lennének-e a medikai szoftverek az állami-, és magánkórházakban egyaránt, illetve ezek tudnának-e egymással adatvesztés nélkül, tökéletesen kommunikálni egymással? További kérdésként fen állt az EESZT használata is, hiszen kérdéses, hogy ezek a medikai szoftverek mind-mind elszámolási kötelezettséggel tartoznak az EESZT-nek, és az mint ’fő’ rendszer ítéli meg, hogy az adott szoftver megfelel-e az általuk felállított szabályrendszernek. Ezen felül fontos problémakör az adatkezelés is, hiszen nagyon szenzitív információkat kell tárolniuk az intézményeknek ,amelyekre szigorú, ámde folyton változó jogszabályok jellemzők amelyeket folyamatosan figyelemmel kell kísérniük. Továbbá fontos a fogyasztók igényeinek kielégítése, így külön fejezetet szenteltem annak megismerésére, hogy jelenleg a magyar lakosság milyen szolgáltatásokat kívánna igénybe venni az egészségügyben amennyiben az elérhető lenne. Úgy gondolom, hogy szakdolgozatom nehezen kutatható, de annál érdekesebb témakört dolgozott fel, amely végeztével tovább kutathatóvá válik az általam választott téma , és úgy gondolom, hogy több vállalat , szektor számára releváns kérdéseket vet fel a jövőre nézve.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Vállalkozásfejlesztés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Németh János Pál
Belső
tudományos munkatárs; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: digitalizáció, digitalizálás - digitalizáció, egészségügy, egészségügyi reform, szoftverek
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:26
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet