A koronavírus hatása a hazai kis- és középvállalkozások menedzsmentkontroll-rendszerére és digitális érettségére a fuvarozó szektorban

Gászler Katalin Anna (2022) A koronavírus hatása a hazai kis- és középvállalkozások menedzsmentkontroll-rendszerére és digitális érettségére a fuvarozó szektorban. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Gászler_Katalin_Anna_MSC_VF_A koronavírus hatása a hazai kis- és középvá....pdf] PDF
Gászler_Katalin_Anna_MSC_VF_A koronavírus hatása a hazai kis- és középvá....pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (2MB)
[thumbnail of Titkosítási kérelem Gászler Katalin.pdf] PDF
Titkosítási kérelem Gászler Katalin.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (575kB)
[thumbnail of Gászler_Katalin_Anna_Összefoglalás_MSC_VF_A koronavírus hatása a hazai k....pdf] PDF
Gászler_Katalin_Anna_Összefoglalás_MSC_VF_A koronavírus hatása a hazai k....pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2027. Május 11..

Download (410kB)

Absztrakt (kivonat)

Diplomamunkámban azt vizsgáltam, hogy a vírushelyzet milyen hatással volt a fuvarozó KKV szektorban a menedzsmentkontroll-rendszerekre és a digitális érettségre. A korábban ismeretlen vírus életünk minden területét érintette: rendkívül komoly egészségügyi, gazdasági, kulturális és társadalmi hatásai vannak a mai napig. Szakdolgozatomban az említett négy terület közül a gazdasági hatásokat vizsgáltam a fuvarozó és szállítmányozó szektorban. Dolgozatom első részében szekunder kutatást végeztem, amelyben a fuvarozás, a szállítmányozás és a logisztika fogalmát ismertettem. Megvizsgáltam az áruszállítás hazai történetét és helyzetét, majd a vírus hatásait. Munkám második részében a menedzsmentkontroll-rendszerek, a kontrolling, a digitálizáció és a digitális érettség elméleti hátterét elemeztem. Összegyűjtöttem a menedzsmentkontroll és a digitális érettség jellemzőit és jelenlétét az általam vizsgált iparágban, majd azt kutattam, hogy milyen változások történtek a koronavírus hatására. Szakdolgozatom harmadik, befejező részében primer kutatásokat végeztem. Két kérdőíves felmérést és egy mélyinterjút készítettem. Az első kérdőívem mintája 102 magyar fuvarozó/szállítmányozó kis- és középvállalkozás ügyvezetője volt, akiknek 58,8%-a családi vállalkozást irányít. Második kérdőíves felmérésemet a Gászler Kft. irodai munkavállalói körében készítettem, ez 19 személy válaszadását jelentette. Az általam választott kutatási formák a menedzsmentkontroll-rendszereket, a digitalizációt, valamint a koronavírus hatásait érintették. A válaszok alapján azt tapasztaltam, hogy a fuvarozó szektor vállalkozásai nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a menedzsmentkontroll-rendszer kiépítésére, pedig a hosszútávú és hatékony működéshez a kontrolling tevékenységek elengedhetetlenek. A digitalizáció terén számos kihasználatlan lehetőséget rejt a fuvarozó piac, azonban alkalmazásuk sokak szemében túl költséges. Ennek ellenére a koronavírus hatására felgyorsult a digitális érettség fejlődése, egyre nyitottabbak az ügyvezetők az újdonságokra, a technológiai megoldásokra. Mélyinterjúm alanyaként Édesapámat, Gászler Jánost kértem fel, aki a 30 éves családi vállalkozásunkat, a Gászler Kft.-t vezeti. A beszélgetés során megosztotta velem tapasztalatait és véleményét a koronavírus hatásairól, valamint a kontrollingról és a digitalizációról. Ezek és a cég munkavállalói körében elvégzett kutatás eredménye alapján javaslatokat fogalmaztam meg a hatékonyabb működés érdekében. Szakdolgozatomnak személyes vonatkoztatása van, hiszen a szüleim által alapított családi vállalkozásánál, a Gászler Fuvarozási és Kereskedelmi Kft.-nél dolgozom már 3 éve. A vállalkozás tevékenységi köre adta az ötletet, hogy szakdolgozatom során kifejezetten az áruszállítási szektorban végezzek kutatást, melynek tapasztalataival segíthetem a cég munkáját.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Vállalkozásfejlesztés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Németh Krisztina
Belső
főiskolai docens; Számvitel Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: árufuvarozás, controlling - kontrolling, családi vállalkozás, digitalizáció, koronavírus-járvány (COVID-19)
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:26
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet