Termelés-menedzsment módszereinek vállalati alkalmazása és értékelése KKV-k esetén

Bugyik Zsuzsanna Szimonetta (2022) Termelés-menedzsment módszereinek vállalati alkalmazása és értékelése KKV-k esetén. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Termelés_menedzsment _módszereinek_vállalati alkalmazása_és_értékelése_KKV-k_esetén_Bugyik_Zsuzsanna.pdf] PDF
Termelés_menedzsment _módszereinek_vállalati alkalmazása_és_értékelése_KKV-k_esetén_Bugyik_Zsuzsanna.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of Összefoglaló_Termelésmenedzsment_Bugyik_Zsuzsanna.pdf] PDF
Összefoglaló_Termelésmenedzsment_Bugyik_Zsuzsanna.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (184kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja egy komplex fejlesztési javaslat készítése az operációnak egy kis családias körülmények között működő tejfeldolgozó üzem részére. Az üzemben 1 évet töltöttem el munkavállalóként, ez idő alatt kellő rálátásom volt az operáció minden szegmensére. A képzés alatt számos olyan lehetőséggel ismerkedtem meg, aminek köszönhetően jutottak el hozzám különböző megoldások a prosperálásra, amelyek közül választottam ki a dolgozatban kifejtett módszereket. A jelenlegi rendszer ismeretében hasznosnak vélem bevezetni a Lean 5S gyakorlatait, szemléletet. A bevezetés hosszadalmas előkészületet, valamint projektért felelős vezetőt is igényel, aki rendszerint nyomonköveti a változásokat, menedzseli a rendszer működését és rendszeresen visszaellenőrzi azok állapotát. Kutatásaim során szerzett tudás birtokában ütemeztem a kezdeti teendőket, valamint javasoltam az ehhez szükséges intézkedéseket, erőforrásokat. Fontosnak tartom megismertetni a dolgozókkal, hogy milyen eredmények prognosztizálhatók ezen módszerek alkalmazásával. Az 5S pontjairól részletes leírás adtam, amelyből könnyedén elsajátítható a módszer lényege. Lépésenként tértem ki a szükséges teendőkre, valamint arra, hogy ez a metódus bevezetése milyen külső erőforrásokat, kiadásokat vonz maga után. További javaslatként készítettem el egy jelenállapottérképet kizárólag az anyagáramlás, valamint az információáramlás vonatkozásában. Az anyagáramlást tekintve nincs nagy mozgásterünk, mivel a technológiai lépések diktálják az ütemet ebben a tekintetben. Az információáramlással kapcsolatban viszont azt tapasztaltam, hogy szervezeti felépítés változtatásával nagy mértékben javítható a kiszolgálás, illetve az operáció működése hosszútávon. További javaslatként említettem meg egy szoftver fejlesztését, bevezetését, amely az adatok központi összegyűjtését, riportok koncentrált elkészítését végzi el, egy jó alapot biztosítva a termeléstervezéshez, stratégiai döntésekhez. Ezek a módszerek egy optimális keretet biztosítanak az alapok letételéhez. Elengedhetetlen azonban a vezetőség elköteleződése és kitartása a fejlesztések bevezetését, működtetését illetően. Ezen fejlesztések bevezetésével az operáció működésének, valamint a kiszolgálás minőségének javulása prognosztizálható, stabilizálva ezzel a vállalkozás piaci pozícióját.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Vállalkozásfejlesztés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Kozma Tímea
Belső
egyetemi docens; Menedzsment Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Gantt diagram, Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet, lean 5S, rendszerfejlesztés, termelés optimalizálás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:22
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:22

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet