A költségvetési csalás gazdasági és morális kérdései, valamint a magyar lakosság feketegazdasággal illetve az adócsalás egyes formáival szembeni attitűdje

Bajtai Zoltán Péter (2022) A költségvetési csalás gazdasági és morális kérdései, valamint a magyar lakosság feketegazdasággal illetve az adócsalás egyes formáival szembeni attitűdje. Pénzügyi és Számviteli Kar.

[thumbnail of Bajtai Zoltán Péter_JA5YK6_Szakdolgozat.pdf] PDF
Bajtai Zoltán Péter_JA5YK6_Szakdolgozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of BA_O_Bajtai_Zoltán.pdf] PDF
BA_O_Bajtai_Zoltán.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (326kB)

Absztrakt (kivonat)

A költségvetési csalás, az adóelkerülés és ezzel szoros összefüggésben a feketegazdaság a szabályozott társadalmak kialakulásával együtt jelent meg. A rejtett gazdaság és az ehhez szorosan kapcsolódó tevékenységek megakadályozása a legtöbb fejlett ország elsődleges gazdaságpolitikai célja. A szakdolgozatom fő célja megismerni a magyar gazdaságot leginkább terhelő adócsalási, adókerülési módszereket, illetve vizsgálni a gazdaságtisztító technikák gyakorlati működését, hatásait. Továbbá a rendelkezésre álló nemzetközi és hazai kutatás, a témát érintő statisztikai adatok felhasználásával, valamint egy általam készített kvantitatív kutatás kiértékelésével, tisztább képet kapjunk a magyar lakosság feketegazdasággal illetve az adócsalással szembeni moráljáról. Dolgozatomban először az adózási elméleti hátterét ismertetem a lehető legrészletesebb módon, ezt követően kitérek az adócsalás és adókerülés gazdasági és morális kérdéseire. A továbbiakban bemutatom a magyarországi adócsalás, adókerülés, adókijátszás leggyakoribb formáit. A dolgozat következő lépéseként ismertetem az adóhatóság és az államháztartás adócsalás elleni intézkedéseit. Itt részletesen kitérek az EKÁER rendszer, online pénztárgépek, valamint az online adatszolgáltatási rendszerek bevezetésére, működésére, gazdaságfehérítő hatására. Ezt követően bemutatom az egyszerűsített adónemeket a KIVA-t, és a KATA-t. A kutatásom módszertanaként szekunder és primer kutatást is egyaránt készítek. Szekunder kutatásként szakirodalom elemzést végzek. Az elemzés során megpróbáltam a hazai adócsalással adókerüléssel foglalkozó szakirodalmat teljes körűen, a nemzetközi illetve az adózással foglalkozó szakirodalmat pedig relevancia szint alapján feldolgozni, és levonni azokat a következtéseket, amelyek a témát érintik. Primer kutatásomat kérdőíves kutatás segítségével végzem, amely a továbbiakban segít megcáfolni vagy alátámasztani a kutatási kérdéseimet.  A primer és szekunder kutatásom során gyűjtött információk, és a kapott eredmények segítségével vizsgálom a kutatási kérdések válaszait. A dolgozatom végén összegzem a kapott eredményeket, majd ezek alapján próbálok javaslatot tenni, illetve további kutatási lehetőségeket megfogalmazni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Pénzügyi és Számviteli Kar

Tanszék

Menedzsment Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Táv

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Becze Róbert
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Dr. Hauber György
Belső
főiskolai docens; Üzleti Gazdaságtan Tanszék; PSZK

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adó, adócsalás, adócsökkentés, KATA, kérdőív
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2022. Okt. 11. 10:21
Utolsó módosítás: 2022. Okt. 11. 10:21

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet